Újra jön olaj a Barátság II olajvezetékből

Vágólapra másolva!
Áramkimaradás akadályozta szerdán az orosz olaj Ukrajnán keresztüli Európába érkezését. Az országban uralkodó zord időjárás következtében szakadt meg az olajvezeték működését biztosító berendezések áramellátása, estére azonban helyreállították a szállítást.
Vágólapra másolva!

Ukrajna beindította a kőolaj tranzitját Európa felé szerdán késő délután - jelentette be az ukrán fűtőanyag- és energiaügyi miniszter. A Magyarországra is tartó Barátság vezetékben a nyomást - közép-európai idő szerint - 17 óra 25-kor, a Lengyelországba tartó vezetékben 17 órakor kezdték el növelni.

A vezetéken azután állt le a kőolaj továbbítása, hogy a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) térségében megszakadt az áramellátás az erős szél és a havas eső miatt. A Barátság II naponta 1,2 millió hordónyi olajat juttat Európába.

Az elmúlt években többször is történt olyan eset, hogy az Ukrajnán áthaladó vezetékeken nem érkezett meg Magyarországra a nyersanyag. A legutóbb 2009. januárjában az ukrán-orosz gázvita miatt állt le a forgalom. Akkor azért, mert az ukránok több pénzt akartak kicsikarni a Gazpromtól az országon átmenő gáz szállításáért.

Az oroszok viszont azzal vádolták az ukránokat, hogy a tranzitgázból veszik le azt a mennyiséget, ami a rendszer fenntartásához szükséges. Ukrajna ugyanis minden gázkészletét a belső felhasználásra fordította, így nem maradt a vezeték nyomásának biztosítására.

A két ország évek óta tartó elszámolási vitája így annak ellenére, hogy megígérték, Európát nem éri kimaradás, felhívta az unió országainak figyelmét a hatalmas energiafüggésre. A megoldás az alternatív energia terjesztése mellett a gáz- és kőolajimport diverzifikálása lehet, azaz több irányból kell beszerezni a nyersanyagokat.