A Dow 2008 óta először lépte át a tízezer pontot

Vágólapra másolva!
Egy éve először lépte át a tízezer pontos lélektani határt a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA), az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex. Magyar idő szerint szerdán este, a New York-i nap közbeni kereskedés idején emelkedett először tízezer fölé az index, aminek a lehetőségét az [origo] szerda délután már előre jelezte. Később újra meghaladta a lélektani határt a mutató, és végül 10 016 ponton zárt a Dow.
Vágólapra másolva!

A Wall Street jó hangulatát a kedvező vállalati beszámolók, a JP Morgan vártnál sokkal jobb negyedéves nyeresége alapozta meg, illetve az Intel szintén pozitív gyorsjelentése is hozzájárult a felfelé ívelő kereskedéshez.

A Dow magyar idő szerint kora este lépte túl a 10 ezer pontot, aztán visszaesett az index a lélektani határ alá. Utoljára 2008 októberében állt ilyen jól a mutató, idén még nem volt járt 10 000 fölött.

Tízezer fölött zárt a Dow

Este háromnegyed tízkor - szintén magyar idő szerint - megint túljutott a lélektani határon az index, ekkor állt például 10 016 ponton is, valamivel korábban pedig 10 028-ig kúszott fel a mutató. Végül 10 016 ponton zárt az index, 1,5 százalékot közelítő (+1,47 százalékos) nyereséggel, az előző napi záráshoz képest.

Az S&P 500 és a Nasdaq szintén pluszban járt szerdán. Különösen a legszélesebb merítésű S&P teljesített jól: 1,75 százalékost pluszt tudhatott a magáénak. A Nasdaq 1,51 százalékos nyereséggel zárt végül.

A forint erősödött

A forint a Dow Jones erősödése után szintén javulni kezdett, az amúgy is erős napot maga mögött tudó magyar fizetőeszköz - szerdán immár nem először - átlépte a 267 forint/eurós határt. Egy euróért este fél nyolc körül 266,90 forintot kellett fizetni, nyolc előtt pedig már csak 266,75-öt. Háromnegyed tíz körül 267 fölé kúszott vissza az árfolyam, ekkor 267,02 volt a forint/euró kurzusa.

A forint szerdán éves csúcsra jutott a dollárral szemben is, este nyolc előtt nagyjából ezen a rekord szinten járt megint a magyar pénz: 178,86 forintot kellett adni ekkor egy dollárért.