Remekelt a Mol, erősödött a BUX

Vágólapra másolva!
A pesszimista nemzetközi hangulat ellenére a BUX több mint 1 százalékkal erősödött a keddi keresekedésben. A vezető részvények közül a Mol szerepelt a legjobban, az olajpapír 4,3 százalékos drágulással zárt.
Vágólapra másolva!

Erősödéssel zárta a keddi kereskedést a BUX, a budapesti tőzsde irányadó indexe 20 804 ponton végzett, ami 1,2 százalékos többletnek felel meg.

A vezető részvények a 0,8 százalékka 38 400 forintra gyengülő Richter kivételével drágultak. Remek formában volt viszont a Mol, az olajrészvény 4,3 százalékkal 15 700 forintra erősödött. Az OTP Bank papírjai 1,1 százalékos áremelkedés után 5469 forinton fejezték be a kereskedést, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékos többletet produkált, így 845 forinton kötött ki. Az Egis szektortársához hasonlóan veszített értékéből, 0,1 százalékkal 20 495 forintra gyengült.

A magyar tőzsde teljesen függetlenítette magát a külföldi piacoktól, a régióban és Európában is szinte egyedülállóan emelkedett kedden - mondta Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője. Hozzátette, hogy "értetlenül áll" a dolog előtt. Kiemelte, hogy több vezető papír támaszszint közelébe jutott, azonban az áttörés egyiknek sem sikerült, és ez kérdésessé teszi a folytatást. Az OTP például ismét az 5500 forintos szint alá ért, amire az utóbbi hetekben már többször volt példa, de innen eddig még mindig visszafordult a bankpapír árfolyama.

Varjú elmondta, a nap végére kicsit elfáradt a piac, az egyes főbb papírok árfolyamában a nap közbeni felívelés után szinte mindegyiknél egy kisebb visszaesés következett be. Véleménye szerint ez magyarázhatja a gyógyszergyártók enyhén mínuszos zárását. A gyógyszerkasszában az év első kilenc hónapjában mért túllépéssel kapcsolatban úgy vélekedett: a piacot nem annyira a hírek, inkább a hangulat befolyásolja. A gyógyszer-gazdaságossági törvény alapján a kassza túllépése esetén a gyógyszergyártóknak és forgalmazóknak ki kell egészíteniük a gyógyszerbüdzsét.