Megfogta a forintot a jó inflációs adat

Vágólapra másolva!
Erősödött ugyan a forint reggel, de nem tartotta meg a 268 alatti szintet. Az inflációs jelentés kedvező alakulása felveti a jegybanki kamatcsökkentés lehetőségét, ami némileg megfogta a forint erősödését.
Vágólapra másolva!

A piac által várt 5,2 helyett 4,9 százalékos szeptemberi inflációs rátáról számolt be a Központi Statisztikai Hivatal. A mérséklődő infláció lehetőséget nyújt a Magyar Nemzeti Bank számára, hogy bátrabban vágjon az alapkamatból. A várható mérséklés azonban a forinteszközök eladására készteti a nemzetközi befektetőket, ezzel gyengítve a forintot.

Devizakereskedők szerint nem különösen élénk kereskedésben az irány az erősödés. A dollár/euró árfolyamot illetően fontos európai adatok és a New York-i kereskedés nyitása mozdíthatja meg a piacot.

A lett deviza leértékelődésének veszélye elhárult. Ezt a várakozást fejezte ki az elmúlt napok ralija. Most a forint-zloty árfolyamnyereség kivétele, az úgynevezett profit taking uralja a piacot. A lengyel deviza az elmúlt napokban jelentősen gyengült, míg a forint stabil maradt, így a zloty elérte a 63,20 forintos szintet, amikor a kereskedők az árfolyamnyereségért elkezdték a forintot eladni.

Az ING Bank devizaüzletágának vezetője, Kolba Miklós lanyha kereskedésről számolt be. Nem mutatkozik jelentős érdeklődés, a magyar deviza a régiós fizetőeszközökkel együtt araszolva erősödik.

A régiós devizákkal együtt enyhén erősödött a forint az euróhoz képest és kedden délelőtt háromnegyed 10-kor 267,94 forinton állt, szemben a hétfő délutáni 268,84 forinttal. A dollár 181,34 forint volt, alig változott a hétfő délutáni 181,42 forinthoz képest. A svájci frankot kedden délelőtt 176,58 forinton jegyezték a hétfő délutáni 177,02 forinttal szemben.

A nap későbbi részében a német ZEW index befolyásolhatja a forintot, illetve ha a tőzsdék új lendületet tudnak venni, akkor 267 felé veheti az irányt az árfolyam. Ellenkező esetben 270-271 lesz a cél az euróval szemben - írta elemzésében Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.