Folytatódhat az olajdrágulás

Vágólapra másolva!
Az olajfogyasztás növekedésére vonatkozó előrejelzések miatt héthetes csúcsra emelkedett kedden az olaj ára. Friss prognózisok szerint a drágulás nem áll meg, a negyedik negyedévben akár 85 dollárra is emelkedhet az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Az OPEC (Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezete) megemelte az olajfogyasztásra vonatkozó korábbi előrejelzését, az új prognózis szerint ebben az évben napi 84,24, jövőre pedig 84,9 millió hordó olajra lesz szükség világszerte.

A szervezet az optimista előrejelzéshez fűzött kommentárjában figyelmeztetett: a világgazdaság a jövő év második negyedében jut túl a recesszió mélypontján. A gazdaság talpraállásának lendülete és sebessége azonban nehezen becsülhető fel, mivel nagyrészt állami támogatásokra támaszkodik, amelyek huzamosabb ideig nem tarthatóak fenn. Az olajkereslet jövő évi növekedésének oroszlánrésze az OECD-országokon kívüli országokra, főként Kínára, Indiára, a Közel-Keletre és Latin-Amerikára esik majd.

Az erősődő keresletre és a hideg telet valószínűsítő előrejelzések felhajtják az olaj árfolyamát, amely kedden hét hete nem látott csúcsra, 73,51 dollárra emelkedett New Yorkban - adta hírül a Bloomberg. A gazdasági hírügynökség híréből kiderül az is, hogy a Goldman Sachs óriásbank szakértői szerint az oljapiaci folyamatok nyomán a negyedik negyedév során az olajár elérheti a 85 dolláros szintet.