OEP: A vártnál magasabb a hiány, a gyógyszercégeknek fizetniük kell

Vágólapra másolva!
Meghaladta a 100 milliárd forintot az egészségbiztosítási alap hiánya az év első kilenc hónapjában, és túllépés van a gyógyszerkasszában, ami azt jelenti, hogy a gyógyszergyártóknak és -forgalmazóknak ki kell egészíteniük a gyógyszerbüdzsét - derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vezetői tájékoztatójából.
Vágólapra másolva!

A gyógyító-megelőző, a gyógyászati segédeszköz és a pénzbeli ellátások időarányost meghaladó kiadásai mellett a járulékbevételek 82,9 milliárd forinttal maradtak el az időarányos előirányzattól.

Az egészségbiztosítási alap bevételei 2009 első kilenc hónapjában 978,24 milliárd forintra rúgtak, a kiadások pedig elérték a 1079 milliárd forintot. Az éves előirányzatban a bevételi oldalon 1409,72 milliárd, a kiadási soron 1417,57 milliárd forint szerepel, ami közel 9 milliárd forintos deficitet jelentene. A járulékbevételek 8,2 százalékkal maradtak el az előirányzottól, de a központi költségvetés hozzájárulása - 239,36 milliárd forint értékben - időarányosan teljesült.

A fekvőbetegek szakellátására az előirányzatnál közel 10 milliárd forinttal többet, 253,7 milliárd forintot kellett fordítani, míg a krónikus fekvőbeteg-szakellátás közel 44 milliárd forintos kiadása több mint hárommilliárd forinttal haladta meg az előirányzatot. A járóbetegek kezelése az első kilenc hónapban összesen 85,33 milliárd forintba került, ami öt százalékos - 5,37 milliárd forintos - túllépésnek felel meg.

A gyógyszertámogatás első háromnegyedévi előirányzata 257,28 milliárd forint volt, a tényleges felhasználás pedig 265,85 milliárdra rúgott. A támogatás összegében szerepel a speciális beszerzés és a méltányossági gyógyszerkiadás is. Tisztán csak a gyógyszerek ártámogatására az előirányzottnál 20,75 milliárd forinttal többet, 245,78 milliárdot fordítottak. A gyártóknak és forgalmazóknak a támogatott gyógyszerek forgalmának arányában kell kiegészíteniük a kasszát, amely felülről zárt, az idén nem lépheti túl a 343,04 milliárd forintot.