Bajnai: Öt százalékra csökken a távhőáfa

Vágólapra másolva!
Közel 30 ezer forint takarítható meg a távhő áfakulcsának mérséklésével lakásonként, ez a költségvetésben 20 milliárd forintos tételt jelent. A pártok versenyt futnak a népszerű intézkedésért.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-frakció megállapodott a kormánnyal, hogy január elsejétől 18 százalékról öt százalékra csökken a távhő általános forgalmi adókulcsa - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök és Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője hétfőn Budapesten.

Korábban még bizonytalan volt az áfa mértékének csökkentése a távhő díjának esetében, mivel a kórházfinanszírozás pluszköltségei elvihették a forrásokat a költségvetésben. "Ha a távhőáfa-csökkentést meg akarjuk csinálni, akkor dolgoznunk kell még azon, hogy ez milyen intézkedések eredményeként tehető meg" - közölte akkor Oszkó Péter pénzügyminiszter. (Az [origo] korábbi cikkét itt olvashatja.)

Körülbelül 650 ezer lakást és 2 millió embert érinthet a szabályozás változása. Az áfakulcs mérséklése az érintett háztartásonként 30 ezer forintot jelenthet, aminek a fedezésére 20 millió forintot kellett találni a költségvetésben.

A Fidesz a saját indítványát félti. "Nem tárgyal az Országgyűlés hétfőn a távhő áfájának öt százalékra csökkentését kezdeményező fideszes indítványról" - közölte Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője sajtótájékoztatón, a Parlamentben. Közölte: a házbizottság rendkívüli ülésén az MSZP és az SZDSZ nem támogatta azt a fideszes indítványt, hogy házszabálytól eltéréssel már hétfőn tárgyaljon az Országgyűlés a távhőáfa-csökkentésről.