Kudarc a makói gázmezőn, esett a Mol

Vágólapra másolva!
A korábban nagy reményekre jogosító makói gázmezőn végzett próbafúrások csalódást keltőek, az amerikai partner ezért leállítaná a munkálatokat. A Mol korainak tartja a bejelentést, a társulás kanadai tagja még bízik a gázmező potenciáljában.
Vágólapra másolva!

Az Exxon Mobil azt javasolja, hogy a makói gázmező feltárására összeállt nemzetközi konzorcium szüntesse be a próbafúrásokat - jelentette be a konzorciumban részt vevő kanadai Falcon vállalat.

A Bloomberg hírügynökség szerint a világ legnagyobb olajtársaságaként ismert Exxon javaslatának hátterében az áll, hogy a Földeák-1 mezőn végzett eddigi fúrások eredménye csalódást keltett: a gáz mellett nagyobb mennyiségű víz is a felszínre tört. A Falcon, az Exxon és magyar partnerük, a Mol jelenleg a további lépésekről egyeztet.

A nagy mennyiségű gázkincset rejtő makói mezőn 4358 és 4200 méteres mélységben fúrtak, és feltehetően egy természetes vízréregbe ütköztek. A Falcon azt ajánlja, hogy az eddiginél kisebb mélységben folytassák a próbafúrásokat.

"Az eddigi tesztek nem adnak teljes képet a nagyobb terület vagy akár csak a makói mező szénhidrogén-kitermelési potenciáljáról. Hiszünk abban, hogy ésszerű volna további próbafúrásokat végezni" - mondta Marc A. Bruner, a Falcon vezérigazgatója.

"Korainak tartjuk a Falcon bejelentését, hiszen a Földeák-1-es kút tesztelése, illetve eredményeinek értékelése még jelenleg is tart" - reagált az [origo] megkeresésére Somlyai Dóra, a Mol kommunikációs igazgatója.

A Mol árfolyama pénteken 14 940 forinton nyitott a Budapesti Értéktőzsdén, fél 12-re 14 600 forint alá esett, majd végül 1,9 százalékos eséssel 14 655 forinton fejezte be a napot. A Mol esésének harmadik hetébe léphet - kommentálta a fejleményeket a Quaestor részvénypiaci elemzése.

A Bloomberg szerint a tegnap esti bejelentés után a Falcon papírjainak árfolyama 58 százalékot zuhant a calgary-i tőzsdén, az idei átlagnál 28-szor nagyobb forgalomban. Az Exxon Mobil a New York-i tőzsdén 0,55 százalékkal drágult.

A Falcon 2007-ben kapott kitermelési engedélyt Makó közelében, csaknem 250 hektárra. Tavaly áprilisban alapított közös társulást az Exxonnal és a Mollal az érintett terület 75 százalékának kiaknázására.