Trichet: Megállt a gazdaság szabadesése

Vágólapra másolva!
Optimistán látja a jövőt Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, aki szerint megállt a gazdaság szabadesése.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a fellendülés az euróövezetben, megállt a gazdaság szabadesése - mondta csütörtökön az Európai Központi Bank elnöke azután, hogy az EKB változatlanul, 1 százalékos szinten hagyta az irányadó kamatot.

A kamatdöntés, illetve Trichet kommentárja után erősödött az euró a dollárhoz képest, közép-európai idő szerint 16 óra körül egy euró 1,4741 dollárt ért, 0,34 százalékkal többet, mint szerdán későn.

Jean-Claude Trichet szerint a jelenlegi kamatszint megfelelő, összhangban van az euróövezet gazdaságának állapotával, mindamellett óvva intett a túlzott derűlátástól. A bankelnök szerint a makrogazdasági mutatók arra utalnak, hogy az euróövezetben folytatódik a fellendülés, az eurózóna az export növekedéséből profitálhta, s ez ösztönzést adhat a pénzügyi rendszernek, de még sok a bizonytalansági tényező.

A bankelnök az árak alakulásával kapcsolatban azt hangsúlyozta, közép távon nem kell tartani inflációs nyomástól annak ellenére, hogy a következő hónapokban a fogyasztói árak kis emelkedésére lehet számítani miután szeptemberben az árak 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban, s az elmúlt négy hónap mindegyikében havi csökkenést regisztráltak.

Az EKB prognózisa szerint az euróövezet gazdasága az idén 4,1 százalékkal csökken, és jövőre 0,2 százalékkal növekszik, az infláció 0,4 százalék körül lesz idén, és 1,2 százalék jövőre.

Az EKB irányadó kamata 2000-től tavaly októberig változatlanul 4,25 százalék volt, azóta pedig a világméretű gazdasági válság elmélyülésével párhuzamosan folyamatosan csökkent, egészen idén tavaszig. Az EKB kormányzótanácsa legutóbb májusban változtatta az alapkamatot, akkor 25 bázisponttal 1,00 százalékra csökkentette azt.