Vágólapra másolva!
A kormányzat kialakított ajánlatát az egészségügy finanszírozásáról, ami a felét sem éri el annak, mint amiről legutóbb beszéltek. A szaktárca és a kórházak képviselői délután ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy a tervek szerint megállapodjanak az intézmények idei többletjuttatásáról.
Vágólapra másolva!

A kórházak idén 10,5 milliárd forintot kapnak a járó-, és fekvőbetegek egészségügyi szolgáltatásainak biztosítására - közölte Oszkó Péter pénzügyminiszter és Székely Tamás egészségügyi miniszter szerdán, az Országgyűlés szakbizottságának ülésén. Ez a felét sem éri el annak az összegnek, amiről a legutóbbi egyeztetés után beszélt a szakminiszter.

Akkor - szeptember 29-én - azt mondta Székely Tamás a tárgyalások után, hogy három részletben kaphatják meg a kórházak az általuk követelt 25,5 milliárdos állami támogatást, de az biztosnak tűnik, hogy nem jutnak hozzá idén, egy összegben a pénzhez.

November 1-jétől ismét bevezetik a teljesítményvolumen-korlát alapú finanszírozási rendszert. Ez is változás annyiban, hogy a legutóbbi egyeztetést azzal zárták, hogy november 1-től nem a teljesítményalapú finanszírozás folytatódik, de nem is a beígért bázisalapú, hanem a kettő egyfajta egyvelege.

"Gyakorlatilag nulla a mozgástere a kormánynak"

Székely Tamás a tervezett megállapodás részleteiről az MTI-nek elmondta: az intézmények még ebben a hónapban 4,5 milliárd forintot kapnak, majd még az év végéig további 6 milliárd forintot, ez utóbbit viszont már a 2010-es költségvetés terhére.

Oszkó Péter a tárgyalási ajánlattal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetési források szinte teljes egészében le vannak kötve, és már "gyakorlatilag nulla a mozgástere a kormánynak".

A pénzügyminiszter utalt arra, hogy idén az ágazati költségvetés hiányát nyolcmilliárd forintra tervezték, most azonban már körülbelül 150 milliárd forintos hiányt prognosztizálnak erre az évre. Hozzátette: az egészségbiztosítási alap hiánya jövőre már "harmadolható" lehet, így az 50 milliárd forintra csökkenhet, hosszabb távon pedig helyreállhat az egyensúlyi állapot.

Hatékony felhasználás

Szerinte az eddigi tárgyalások jók voltak arra, hogy lássák: az egészségügyben nem kizárólag finanszírozási problémák vannak. Mint mondta, "elmennek a határok határáig", kiszámolják, mennyi az ország teherviselése, mennyi pénzt tudnak fordítani az egészségügyre, majd ezt követően asztalra kell tenni azt is, hogy az ágazat ezt hogyan tudja a leghatékonyabban felhasználni "már nem a pénzügyi logika mentén".

A jövő évi ágazati költségvetést érintő kérdésre Oszkó határozottan kijelentette, hogy a 2010-es előirányzatot növelni kívánják a benyújtott költségvetési tervhez képest.