Románia tartaná a 2014-es euróbevezetést

Vágólapra másolva!
Románia változatlanul megvalósíthatónak tartja azt az eredeti tervet, hogy 2014-ben bevezeti az eurót - jelentette ki a központi bank elnöke kedden Bukarestben. Mindemellett Mugur Isarescu hangsúlyozta, hogy nagy kihívást jelent az ország számára az euróövezethez való csatlakozás feltételeinek a teljesítése.
Vágólapra másolva!

A bankelnök egy parlamenti meghallgatáson azt mondta: rövid távon Románia számára nem az infláció jelenti a legnagyobb kihívást, hanem az államháztartási hiány csökkentése a GDP jelenlegi 7-8 százalékáról.

Románia idei első kilenc havi GDP-arányos államháztartási hiánya 5 százalék volt. Ez elmaradt attól az időarányos 5,4 százalékos felső szinttől, amiről a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) állapodott meg Románia - közölte Gheorghe Pogea román pénzügyminiszter. Az augusztus végéig tartó időszakban a hiány 4,5 százalék volt, míg júliusig a deficit 3,3 százalékot tett ki.

Románia eredetileg 4,6 százalékos államháztartási deficittel számolt az idei évre. Az ország gazdasága az év elején recesszióba került, emiatt a kormányzat egy komolyabb pénzügyi válság elkerülése érdekében nemzetközi támogatást kért. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 20 milliárd euró áthidaló kölcsönt hagyott jóvá Romániának május elején.

Augusztus elején az IMF jóváhagyta, hogy Románia idei államháztartási hiánya a GDP 7,3 százalékára emelkedjen a kezdetben várt 4,6 százalékról.