Nem ad pénzt az állam a BorsodChemnek

Vágólapra másolva!
Hosszú távú elkötelezettséget és munkahelymegőrzést vár el a magyar kormány a Borsodchem mindenkori tulajdonosától.
Vágólapra másolva!

A sajtóban közelmúltban megjelent Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) és a magyar állami szerepvállalással kapcsolatosan a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) kijelenti, hogy jelenleg a Magyar Állam sem közvetlenül, sem az MFB-n, sem más állami szereplőn keresztül nem nyújt hitelt a Borsodchemnek és nem tulajdonos a társaságban - tette közzé kommünikéjében a tárca.

A magyar kormány felelősen tekint a válságtól különösen sújtott iparág nagy múltú vállalatára és munkavállalóira, ezért hangsúlyozottan fontosnak tartja, hogy a Borsodchem mindenkori tulajdonosa hosszú távon gondolkodjék a Borsodchemben és garantálja a hazai munkahelyek megőrzését.

Az NFGM ezért folyamatosan kiemelt figyelemmel kíséri a társaság körül zajló eseményeket, a jelenlegi tulajdonosok és hitelezők, valamint a kínai befektetők közötti tárgyalásokat. A piaci szereplők közötti egyeztetésekbe ugyanakkor a kormány a jelen helyzetben aktívan nem kíván beavatkozni.

A vállalat iránti felelősségtől vezérelve, a magyar kormány eddig is több intézkedést tett. 2009. július 31-én módosította az egyedi kormánydöntésről (EKD) szóló szerződést. Ennek értelmében, a 2009-2011 időszakban a Borsodchem létszámvállalás tekintetében eltérhet az eredeti szerződéstől oly módon, hogy plusz egy év monitoring-időszak (2012) során is vállalja az államháztartási bevétel kompenzációját a továbbfoglalkoztatási kötelezettség teljesítésével.

A kormány tekintettel a válság hatásaira, lehetőséget nyújtott arra, hogy a Smart pályázatokon támogatást elnyert vállalatok a megváltozott gazdasági körülményekhez igazíthassák szerződéseik teljesítését.

Amennyiben a Borsodchemnél a munkahelyek megőrzése érdekében szükségessé válik az állami beavatkozás, akkor egy tiszta tulajdonosi és rendezett hitelezői struktúrával rendelkező céggel a kormány kész tárgyalásokat folytatni.