Több jut az egészségügynek jövőre

Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetés tervezete szerint jövőre az ideinél több pénz jut az egészségügynek - jelentette ki az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke pénteken Egerben. Ez is mutatja a kormányzatnak azt a törekvését, hogy prioritásként kezeli a szektort - mondta sajtótájékoztatón Kökény Mihály. Ugyanakkor szükségesnek tartják a tőkebevonást az ágazatba, ezért olyan jogszabály készül, amely szabályozza a magánszektor szerepvállalását az egészségügyben - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta, hogy miközben az idén 714 milliárd forintot használhatott fel az egészségügy, a jövő évi költségvetés tervezetében 719 milliárd szerepel. Ehhez járul még a béremelés mértéke és a járulékterhek csökkenése következtében az intézményeknél maradó 18 milliárd forint, vagyis mintegy 730 milliárd forintra nő ez az összeg. Az egészségügyi érdekképviseletekkel történt megállapodás szerint jövőre plusz egyhavi finanszírozáshoz is hozzájutnak az intézmények az egészségbiztosítási pénztártól, és ennek az összege is több tízmilliárd forint - sorolta a bizottsági elnök. Mindezért az egészségügyi bizottság általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi büdzsé tervezetét - szögezte le.

A struktúraváltásnak, vagyis az intézményrendszer profiljának átalakításának nincs alternatívája. Tovább kell fejleszteni az egészségbiztosítási rendszert és csökkenteni szükséges a regionális különbségeket - mondta.

Arról is szólt, hogy a jövőben is elengedhetetlennek tartják az egészségügybe a magánszektor bevonását a technológiaváltás és a komfortfokozat emelése érdekében.