Nagyot ugrott a forint az S&P minősítésére

Vágólapra másolva!
Hirtelen erősödéssel reagált a forint arra a hírre, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő pénteken negatívról stabilra javította Magyarország adósbesorolásának kilátását. Az euró árfolyama pénteken délután négy órakor 268,50/70 forintos árfolyamon stabilizálódott, a csütörtök délutáni 270,30 forintos szint után. Pénteken délután háromnegyed hatkor még erősebb, 267,33 forint/euró volt a kurzus, éjjel fél tizenkettőkor 267,50 körül tartott a jegyzés.
Vágólapra másolva!

A forint rendkívül gyors javulást mutatott azután, hogy a világ legnagyobb hitelminősítője a "kitartó költségvetési konszolidáció" eredményeire hivatkozva pénteken délután levette a napirendről Magyarország leminősítését. Az euróval szembeni árfolyam a bejelentést követő néhány másodpercben 270,50 forintról 267,50 forintra esett, amit pár perccel később egy 269,70 forintig tartó korrekció, majd a 268,50 forint körüli szintek stabilizálódása követett.

Péntek délután ötkor 267,50 körül járt az árfolyam, amely 267 közelébe is jutott egy kicsit korábban, vagyis a forint még egy darabig tovább erősödött pénteken az S&P bejelentése után. Fél hatra kicsit visszament az árfolyam, 267,85-nél járt a forint, aztán háromnegyed hatkor újabb lendületet kapva, 267,33-ra erősödött tovább a forint. Este nyolckor 267,63-nál, éjjel tizenegy előtt nem sokkal pedig 267,52-nél tartott a jegyzés, akárcsak éjjel fél tizenkettőkor.

A bankok besorolása nem változik

Nem befolyásolja a magyar bankok besorolásait a Standard & Poor's által a magyar szuverén adósosztályzatra pénteken bejelentett kilátásjavítás, és nem volt érdemi hatása a magyar adósság londoni határidős törlesztésbiztosítási cseretranzakcióinak (CDS) árazásaira sem, mivel az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint a CDS-piac már beárazta az S&P lépését. A lépéshez fűzött külön banki elemzés szerint azonban a cég a szuverén kilátásjavítás nyomán "sem módosítja érdemben" az általa besorolással nyilvántartott hat magyarországi bank - köztük az OTP, a CIB és a K&H - megítélését.