Vágólapra másolva!
Jóval többen folyamodtak munkanélküli segélyért múlt héten Amerikában, véget vetve a három hetes csökkenő tendenciának. A szeptember 26.-án végződött héten az új kérelmek száma 17 ezer fővel 551 ezer főre növekedett, ami magasabb az elemzők által várt 530 ezer fős értéknél. Nyolc éve nem látott mértékben, 1,3 százalékkal bővültek a személyi kiadások és a lakossági jövedelem is emelkedett valamelyest.
Vágólapra másolva!

A szeptember 19.-én végződött hétre vonatkozó adatot a korábbi 530 ezerről 534 ezerre korrigálták. Négy heti mozgóátlagon számítva a kérvények száma 6250 fővel 548 ezerre esett vissza, ami a legalacsonyabb érték a január vége óta. A tartósan munkanélküli segélyhez folyamodók aránya 39 250 fővel 6,15 millióra csökkent, ez április óta a legkedvezőbb eredmény. A holnap várható átfogó munkaerőpiaci adatok megjelenése előtt talán a heti munkanélküliségi adatok is nagyobb figyelmet kaphattak. Bár láthatóak egyes részadatokban kedvező jelek, a munkaerőpiac továbbra is gyengélkedik.

A lakossági jövedelmek 0,2 százalékkal emelkedtek augusztusban, felülmúlva a 0,1 százalékos várt értéket is. A júliusi adatot a korábban közölt stagnálásról szintén 0,2 százalékos emelkedésre javították.

A személyes kiadások is felülmúlták a várakozásokat (1,1 százalék), és augusztusban több mint nyolc éven nem látott mértékben, 1,3 százalékkal bővültek, sorozatban már a negyedik egymást követő hónapban. Ebben jelentős szerepet játszottak a kormány gazdaságélénkítő intézkedései, elsősorban a vizsgált hónap végén kifutó autó csereösztönző program. A program lezárultával a következő havi adatot egyszeri hatás már nem segítheti. A júliusi adatot enyhén javították, 0,2 százalékos emelkedésről 0,3 százalékos bővülésre.

A tartós cikkekre fordított kiadások (amely az autóértékesítést is tartalmazza) 5,3 százalékkal emelkedtek. Inflációval korrigálva is nyolc éve nem látható kiadás-bővülést mértek, 0,9 százalékosat. Mivel a kiadások a jövedelmek felett emelkedtek, így a megtakarítási ráta a rendelkezésre álló jövedelem 3 százalékára süllyedt, amely 2008 októbere óta nem látott alacsony szint.

A gazdaságélénkítésektől támogatva a negyedév során a lakossági fogyasztás is lendületet vehet, azonban a támogatások halványodásával ennek fenntarthatósága még kétséges.

Az adatok megjelenését követően a dollár 1,4540-ről előbb 1,4552-ig pattant fel, majd innen 1,4518-ig süllyedt az euróval szemben, innen enyhe dollár gyengülést láthatunk - áll a Quaestor Zrt. elemzésében.

A vállalatok fele bizakodó

Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser-index váratlanul 52,6 pontra süllyedt szeptemberben, az augusztusi 52,9 pontról, míg a várakozások 54 pontról szóltak. A várttól elmaradó adat ellenére ez az adat is növekedést jelez, tehát a megkérdezett vállalatok több mint fele bizakodó a szektor teljesítményét illetően, immár sorozatban a második egymást követő hónapban.

A folyamatban lévő lakásértékesítések számát jelző index 6,4 százalékkal növekedett augusztusban, 2007 márciusa óta nem látott értékre. Az index sorozatban hetedik hónapja mutatott emelkedést, az adat 2001-ben kezdett rögzítése óta először. A folyamatban lévő értékesítések száma jóval felülmúlja a lebonyolított lakásértékesítések számát, előbbi érték december óta 19 százalékkal, utóbbi csak 8 százalékkal emelkedett. Augusztusban a szerződők 43 százaléka volt első vásárló.

Az amerikai építőipari kiadások összértéke 0,8 százalékkal növekedett augusztusban, köszönhetően a megnövekedett alapanyag költségeknek. A júliusi értéket -1,1 százalékra korrigálták, az előrejelzések 0,2 százalékos csökkenésről szóltak. A magánjellegű építkezésekre fordított kiadások 4,7 százalékkal bővültek augusztusban, a középületi ráfordítások sorozatban második hónapja, 1,1 százalékkal estek vissza.