Takarékra állítja eladásait a Gazprom

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom 13,8 százalékkal, történetének legalacsonyabb szintjére csökkenti gázeladásait az idén, követve a belföldi és európai keresletcsökkenést, illetve a szovjet utódállamokban meredeken zuhanó felhasználást - írta a Vedomosztyi üzleti napilap szerdai számában. A cég beruházásait is jelentősen visszafogja.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb gáztermelője - amely Európa felhasználásának negyedét fedezi saját becslése szerint ebben az évben 474 milliárd köbméter gázt hoz a felszínre, európai exportja pedig 10 százalékkal 142,5 milliárd köbméterre csökken. Belföldi szállításai 11 százalékkal 268,4 milliárd köbméterre mérséklődnek. A Gazprom korábban csak hozzávetőleges becslést adott idei termelés csökkentésére, mondván az elérheti a 18 százalékot is.

A Gazprom állami többségű felügyelő bizottsága az idei évre a gázkereslet csökkenése miatt 3,3 ezer milliárd rubel (109,7 milliárd dollár) bevételre számít, 407,9 milliárd rubellel kevesebbre a korábban jelzettnél. A gázipari óriás korábban már kilátásba helyezte idei beruházási programjának negyedével történő csökkentését a tervezett 761,5 milliárd rubelhez képest - most 158,9 milliárd rubeles csökkentési tervről adtak hírt. A Vedomosztyi szerint minden nagyobb beruházási projektet visszafognak. A Yamal-félszigeti földgázfeltárási projekt költségvetése például harmadával, 147 milliárd rubelre csökken. A Kara-tengeri Prirazlomnoje olajmező és a Barents-tengeri Stokman mező feltárási beruházásait felére, 10,8 milliárd, illetve 13 milliárd rubelre csökkentik.

A Gazprom elvetette tervét a TGK-1 erőmű vállalat kisrészvényeseinek kivásárlására, csökkentette az Északi Áramlat kivitelezésére szánt költségkeretet, mégpedig 28 százalékkal 31 milliárd rubelre, és 60 százalékkal 19 milliárd rubelre visszavágta a Royal Dutch Shell olajipari vállalattal folytatott Sakhalin-2 projektjének beruházási keretét.