Sarkozy és Merkel korlátozná a bankárpénzeket - külföldi lapszemle

Vágólapra másolva!
Korlátozná egy német-francia közös javaslat a bankárok és a brókerek juttatásait, elsősorban a rövid távú prémiumokat cserélné fel hosszabb távú eredményeken alapuló díjazásra Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár közös javaslata. Az angol kormányfő azonban ellene van egy ilyen szabályozásnak. Ausztriában és Németországban két nagyobb csődről számolt be a gazdasági sajtó - külföldi lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az osztrák Der Standard vezető híre a Sky Europe csődjéről szól. A szlovák bejegyzésű társaság már pozsonyi dolgozóit sem tudta kifizetni augusztus végén.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung is egy csődről számol be, az áruházláncot és csomagküldő szolgálatot is működtető Arcandor fizetésképtelenségi eljárása ugyanis kedden kezdődik, és ez a Karstadt-Quelle cégcsoport végét is jelentheti. A düsseldorfi lap, a Handelsblatt szerint a bíróság kedden dönt a felszámolási eljárás elindításáról.

A szintén német Spiegel Online ennél messzebbre, a jövőbe tekint, és a geotermikus energia hasznosításának lehetőségeiről írt cikket, amelynek aktualitását egy hannoveri projekt adja.

London - Párizs és Berlin ellen

Ami az angolszász hírforrásokat illeti, a Bloomberg örül annak, hogy a kínai feldolgozóipar 16 hónapja nem látott jó teljesítményt mutathat fel.

A Financial Times vezető hírei között egy tegnapi információ található, amiről az [origo] már hétfőn beszámolt: a Disney megvásárolja a Marvel képregénykiadót, és így megszerzi többek között a Pókember és az X-Men jogait is.

A francia La Tribune szerint London nem támogatja a franciák kezdeményezését, amelyben a pénzügyi szektorban dolgozók juttatásait korlátoznák. Elsősorban a rövid távú célok megvalósításáért adott jutalmakat limitálnák, és inkább hosszú távú ösztönzésre szeretnék rávenni a bankokat és brókercégeket a politikusok.

A La Tribune megemlíti ugyanakkor, hogy a németek Sarkozyék javaslata mellett foglaltak állást. A Les Échos is a német-francia közös frontot emlegeti az ügyben, illetve azt, hogy Merkel kancellár Nicolas Sarkozy francia elnökkel együtt lép fel a bónuszok limitálásáért. Gordon Brown brit kormányfő nem támogatja az ötletet, erről a Financial Timesnak nyilatkozott a londoni politikus.