Nagy leépítés vár még az európai pénzügyi szektorra

Vágólapra másolva!
Az idén és jövőre még több tízezer állás szűnhet meg az EU nagybani pénzügyi szolgáltatási szektorában, de 2011-től kilábalás kezdődik, és 2013-ig már több új munkahely létesül az ágazatban, mint amennyi 2009-2010-ben elvész - áll a londoni City pénzügyi központjának irányító testülete által kedden kiadott éves jelentésben.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A City of London Corporation megbízásából készült, 129 oldalas idei jelentés szerint az idén nettó 84 ezer, jövőre ötezer állás szűnik meg a 27 tagú Európai Unió pénzügyi szektorában, amely tavaly átlagosan 1,359 millió főt foglalkoztatott.

Az előrejelzés szerint azonban 2011-ben 24 ezer, 2012-ben 34 ezer, 2013-ban 36 ezer új állás jön létre az EU pénzügyi szolgáltatói ágazatában.

Az elemzésben azzal számolnak, hogy a 2009-2010-es állásvesztések a londoni Cityt - az unió legnagyobb pénzügyi központját - sújtják a legnagyobb méretékben: a prognózis alapján itt az idén 36 ezer, és még jövőre is ezer állás szűnik meg. A Cityben független londoni elemző intézetek is hasonló kilátásokkal számolnak.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdaságelemző cég nemrég kiadott becslésében azt valószínűsítette, hogy a 2008-ban megszűnt 28 ezer "City-típusú" befektetési banki munkakör után az idén további 29 ezer bankári állás tűnik el a brit főváros pénzügyi központjában. Ez 16 százalékos leépítést jelentene a 2007-es foglalkoztatási csúcshoz képest, amikor átlagosan csaknem 353 ezren dolgoztak a City pénzügyi szektorában.

A cég szerint 2010-től fokozatosan nő majd a londoni pénzügyi munkakörökben foglalkoztatottak száma, amely - az idei évre várt 295 ezer után - 2012-ben átlagosan 313 ezer lesz. Ez is azonban csak a 1999-ben mért szintnek felelne meg.

A CEBR azzal is számol, hogy az állásukban megmaradók prémiuma meredeken esik. A cég erről nemrégiben kiadott előrejelzésében összesen 2,769 milliárd font karácsonyi jutalmat jósolt 2009-re a londoni bankosoknak, 70 százalékkal kevesebbet a 2006-os karácsonyi szezonban kiosztott, a cég becslése szerint 8,8 milliárd fontos eddigi prémiumcsúcsnál.

A City of London Corporation keddi éves jelentésében táblázatos kimutatásokat is közöl arról, hogy az egyes tagországok nagybani pénzügyi szolgáltatási szektorai milyen súllyal vannak jelen az uniós piacon. Az összeállítás szerint Magyarország EU-részaránya - Csehországéhoz, Szlovákiáéhoz és Bulgáriáéhoz hasonlóan - 0,1 százalék, a piacvezető Nagy-Britanniáé ugyanakkor 36,3 százalék volt tavaly.

A londoni City e túlsúlyának mindazonáltal a brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) vezetője sem örül.

Lord Adair Turner a Prospect című folyóiratnak adott, múlt héten megjelent, komoly nemzetközi feltűnést keltő interjúban egyenes utalást tett arra, hogy szerinte a City az elmúlt évtized "társadalmilag indokolatlan mértékű" terjeszkedése nyomán túl nagyra duzzadt, és most már destabilizáló tényező a brit gazdaságban.

Az FSA elnöke hozzátette: a citybeli bankok tevékenységének jelentős részéből a társadalom egészének semmilyen haszna nem származik.