Egyre lejjebb került a forint

Vágólapra másolva!
Kedden egész nap gyengült a magyar deviza, az euró jegyzése kora este áttörte a 275 forintos határt, éjfél előtt már 276 forint felett járt a kurzus.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal kedd éjfél előtt 276 forint felett jegyezték az eurót a délelőtti 272,15 forint és a hétfő délutáni 271,84 forint után. A dollár árfolyama ekkor 194,10 forintnál járt, szemben a hétfő délutáni 190,23 forinttal.

A délelőtt kezdődő forintgyengülés részben a magyar beszerzési menedzserindex váratlan augusztusi visszaesésével magyarázható - kommentálta a piaci eseményeket Sörös Csaba, a Takarékbank szakembere. A mutató 45,8 pontra esett vissza augusztusban a júliusi 49,2 pontról, ami gyakorlatilag a májusi szinteknek felel meg. Mind az új megrendelésekben, mind a kibocsátásban komoly esés ment végbe, egyedül az exportra vonatkozó alindex tudott növekedést mutatni. A lengyel és a cseh augusztusi beszerzési menedzserindexek mind jobbak lettek a várakozásoknál, így a környező devizák miatt nem nehezedik eladói nyomás a forintra.

A forint szerény értékvesztésében szerepet játszhat az is, hogy a befektők a nemzetközi piacokon óvatosabbak lettek, erősödött a kockázatkerülés.