Vágólapra másolva!
A kiábrándító első negyedéves teljesítmény után még rosszabb három hónapot produkált a szlovén gazdaság.
Vágólapra másolva!

Tovább romlott a szlovén gazdaság teljesítménye a második negyedévben: a statisztikai hivatal adatai szerint a GDP éves összevetésben 9,3 százalékkal csökkent, az első három hónapban mért 8,3 százalékos hanyatlás után. Ezzel Szlovénia az egyik legrosszabb teljesítményt mondhatja magáénak a 16 tagból álló euróövezetben.

A drasztikus csökkenés elsősorban annak tulajdonítható, hogy hosszú idő óta először csökkent a háztartások fogyasztása, és visszaesett az export, valamint kevesebb volt a beruházás is. A magánfogyasztás 2,6 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban, első ízben esett 2000 eleje óta, az export pedig 21 százalékkal zsugorodott.

Bár az éves index rendkívül rossz képest fest a szlovén gazdaságról, vannak kedvező jelek, negyedéves összevetésben és a szezonális kiigazításokat figyelembe véve már javult a helyzet: a második három hónapban 0,7 százalékkal nőtt a GDP az első negyedhez képest, amikor még 6,4 százalékkal csökkent a teljesítmény 2008. utolsó negyedévhez viszonyítva. A kormány arra számít, hogy az év egészében 4 százalékkal fog zsugorodni a szlovén gazdaság.