Kevesebb, de jobb lesz az idei bor

Vágólapra másolva!
Az idén előreláthatólag a tavalyi 3,5 millió hektoliternél kevesebb, de jobb minőségű bor kerül a pincékbe, de  - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az idén a termésbecslés szerint a tavalyival megegyező mennyiségű, mintegy 550 ezer tonna szőlő terem. Ebből a mennyiségből azonban kevesebb bor készül majd, mint tavaly, mert alacsonyabb a szőlőszemek létartalma.

A kisebb mennyiséget ellensúlyozhatja az, hogy a szőlőszemek mustfoka és savtartalma alapján jó minőségűek lehetnek az idei borok - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

A szüret augusztus elején kezdődött a korai fajták betakarításával, és akár szeptember végére a munkák nagy része be is fejeződhet, októberre csak a késői fajták szedése marad. A szüretelők jelenleg kéthetes előnyben vannak a szokásoshoz képest. Horváth Csaba ugyanakkor felhívta a figyelmet: több termelő még nem tudja, hogy miként értékesítheti az idei termését, mert nem kötött hosszabb távú felvásárlási szerződést.

A szabadpiaci értékesítési lehetőségek rosszak, a gazdasági válság miatt ugyanis a bor iránt megcsappant a kereslet - mondta a HNT főtitkára, hozzátéve, hogy a hitelek igénybevételének lehetősége is minimálisra csökkent a felvásárlók számára. A szakmai szervezet ezért keresi annak a lehetőségét, hogy az idei borból mintegy 100 ezer hektolitert lepárlással vonjanak ki a piacról. Ennek meghirdetésére előreláthatólag legkorábban szeptember végén kerülhet sor.