Válsághíradó: az euró drágult, a BUX emelkedett, a Mol a forinton is hízott, Bernankét meglopták

Vágólapra másolva!
Hétfőn számos magyar makroadat jelenik meg, köztük talán a legfontosabb a jegybank háztartási kamatok alakulásáról szóló statisztikája, a külföldi események közül pedig az eurózóna inflációja lehet érdekes. Hétfőn az lesz a kérdés, merre indulnak a hét első kereskedési napján a nemzetközi piacok, és ez milyen hatással lesz a pénteken még növekvő BUX és a forint árfolyamának alakulására.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal hétfőn hozza nyilvánosságra az ipari termelői árak júliusi alakulásáról szóló jelentését. Az előző hónapban a belföldi és az exportárak változása nyomán májushoz képest az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,1 százalékkal mérséklődtek, éves összevetésben pedig 6,6 százalékkal nőttek.

A Magyar Nemzeti Bankból a hitelintézetek összevont mérlege mellett hétfőn publikálja a háztartási és nem pénzügyi vállalkozásokra vonatkozó kamatlábak változását tükröző elemzést, illetve a befektetési alapok legfrissebb mérlegét.

Külföldön Japán és Ausztrália kezdi a sort, mindkét országban ingatlanpiaci adatok jelennek meg. Európában az infláció lesz a fókuszban, megjelenik az eurózóna augusztusi inflációjára vonatkozó előzetes becslés. Kanadában a második negyedéves GDP-adat jön ki, az Egyesült Államokban pedig a chicagói beszerzési menedzserindex érdemel figyelmet.

Emelkedett a BUX, gyengült a forint

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 326,35 pontos, 1,71 százalékos emelkedéssel, 19 363,91 ponton zárt pénteken.

A BUX várhatóan nem marad majd a jelenlegi magasságokban - mondta a pénteki kereskedést követően Káplár Norbert, a Raiffeisen üzletkötője, és hozzátette: már hat hónapja emelkednek az árfolyamok a Budapesti Értéktőzsdén, azonban egyre kevesebb a vevő, így várhatóan hamarosan megkezdődik a csökkenés a börzén.

Gyengült a forint a bankközi devizapiacon pénteken, az euró jegyzése a reggeli 269,15 forintról délután négy óráig a 271,82 forintra erősödött.

Élénkülés az amerikai autópiacon

Augusztusban tovább csökkent a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexe.

Az amerikai jegybank elnöke, Ben Bernanke is az áldozata lett egy adatlopási ügynek.

Az Egyesült Államokban a roncsprémiumnak köszönhetően hosszú hónapok óta először nőtt az új autók eladása augusztusban, az autóipar számára az idén ez volt a legjobb hónap

Teaforgalom, Mol-eredmény és banki jelentések

Nőtt a tea kiskereskedelmi eladása, értékben 10 százalékkal 12 milliárd forintra emelkedett a forgalom.

A vártnál is nagyobb lett a Mol második negyedéves nyeresége, a jelentős devizahitel-állománnyal rendelkező olajipari cég sokat nyert a forint erősödésén.

Az AXA Banknak veszteséges volt 2009 első félévében, szemben az előző év azonos időszakának 1,6 milliárd forintos nyereségével.

A magyarországi CIB bank fő részvényese, az olasz Intesa SanPaolo a második negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó profitot ért el.

A magyarországi bankoknak a rossz kölcsönök arányának növekedésével kell számolniuk - írta pénteken a Reuters hírügynökség a Magyar Nemzeti Bank alelnökével, Király Júliával készített interjú alapján.

A második negyedévben is csökkent a beruházási aktivitás Magyarországon, de a lakásépítéseket is tartalmazó ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 10,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest.