Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban éves szinten 1 százalékkal csökkent a bruttó hazai össztermék (GDP) a második negyedévben, a csütörtöki, második becslésben közölt adat szerint. Ez megegyezik a július végén kiadott előzetes becsléssel.

Az elemzők a mostani becslésre 1,5 százalékos visszaesést vártak. Az első negyedben az amerikai gazdaság még éves szintű 6,4 százalékkal zsugorodott.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a piac azért várt nagyobb visszaesést az előzetes számnál, mert az üzleti beruházások, időben később nyilvánosságra került júniusi szintje is meredek csökkenést mutatott, és a kiskereskedelmi forgalom is alulteljesítette az elemzői várakozásokat.

"Az adat tehát mindenképpen pozitívan értékelhető, de az összképhez hozzátartozik, hogy sorozatban a negyedik negyedéves negatív előjelű GDP-jét produkálta az amerikai gazdaság" - vélekedett Sörös.

A mai GDP adatok mellett szintén nyilvánosságra került, hogy a vártnál kevesebb amerikai élt két hétnél hosszabb ideje munkanélküli segélyen a legutóbbi mérések szerint, és a vállalati profitok is 2,9 százalékkal emelkedtek az előző negyedévhez képest, ami szintén felpattanás az első három hónap 1,3 százalékos növekménye után.