Összeesett az OTP, lehúzták a forintot - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Zárásra összeesett az OTP, Bánfi mélybe lökte a forintot, az S&P félti a magyar bankokat, akár tíz százalékot is visszaeshet a mezőgazdasági termelés, a vártnál jobb lett az amerikai GDP, hitelszolgátatatást indítana a Google, beperli a Chrysler a Daimlert. Válsághíradó péntek hajnalban.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a világ híreit!

Zárásra több mint 500 pontos veszteséget hozott össze a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, és csengetésre 19 037,56 pontig "jutott". Az index napközben - jellemzően az utolsó félórában - ennél lejjebb is volt, napi mélypontja 19 003,55 pont volt. A BUX 501,69 pontos, 2,57 százalékos csökkenéssel, zárt csütörtökön.

A monetáris tanács egyik tagjának komoly kamatvágást valószínűsítő szavai miatt lejtőre került a forint a bankközi devizapiacon.

Nem tartanak a minisztériumok attól, hogy a július végén bevezetett létszámstop fennakadást okozna a feladatuk ellátásában. Munka- és megbízási szerződést nem köthetnek a tárcák és a háttérintézményeik, de kiszervezéssel még mindig hizlalhatják a tényleges létszámot.

Megint több a munkanélküli

Az előző havi adathoz képest 0,1 százalékkal nőtt a munkanélküliségi ráta, ami 2009 május-július között 9,7 százalékot tett ki. 407 ezer embernek nincs munkája - áll a Központi Statisztikai Hivatal ma reggeli jelentésében. Az előző év azonos időszakához képest 2,2 százalékponttal magasabb a ráta, egy év alatt 92 ezerrel nőtt az állástalanok száma.

A magyar bankok pénzügyi profilja várhatóan gyengülni fog rövid távon, a folytatódó recesszió, "a gyenge és kilengésekre hajlamos nemzeti valuta", valamint a finanszírozási nyomások következtében, áll a Standard & Poor's csütörtökön ismertetett értékelésében.

Az idén 8-10 százalékos lehet a mezőgazdasági termelés visszaesése a múlt évhez képest - mondta Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója csütörtökön Budapesten, az agrárium helyzetét és kilátásait elemző Agrármonitor idei második számát bemutató sajtótájékoztatón.

Az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság, az FDIC csütörtöki közlése szerint a mostani gazdasági válság során bajba jutott bankok száma június végére elérte a 416-ot. Március végén még 305 bankot tartott problémásnak a bankmentéssel foglalkozó szövetségi társaság.

Jobb lett az amerikai GDP a vártnál

Az Egyesült Államokban éves szinten 1 százalékkal csökkent a bruttó hazai össztermék (GDP) a második negyedévben, a csütörtöki, második becslésben közölt adat szerint. Ez megegyezik a július végén kiadott előzetes becsléssel.

A nap eleji veszteség után a zárásra enyhén erősödtek szerdán a New York-i értéktőzsde vezető indexei, miután a Boeing repülőgépgyár bejelentette, hogy régóta várt fejlesztése, a 787 Dreamliner típusú utasszállító idén év végén a levegőbe emelkedhet, és ez a hír felfelé húzta az árfolyamokat.

A City-beli bankok tevékenységének jelentős része "haszontalan" a társadalom számára, többek között ezért is volna kívánatos a londoni pénzügyi központ méretének és a benne dolgozók prémiumainak a csökkentése - véli a brit pénzügyi felügyelet vezetője. Kormányzati intézkedéseket látna szívesen a cél eléréséhez.

Azt állítja az olasz Fiattal való megállapodás révén nemrég a csődtől megmentett Chrysler autógyár, hogy korábbi tulajdonosa, a Daimler nem teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségeit. Az amerikai gyár bepereli a Daimlert, hogy ne kerüljön veszélybe a jövő évi termelése.

Hitelszogáltatás elindítását tervezi a Google - állítja a LendingTree nevű internetes cég, mely szintén azzal foglalkozik, hogy több forrásból hiteleket kínál lehetséges ügyfeleknek.