Megtizedelné a bankszektort a brit felügyelet

Vágólapra másolva!
A City-beli bankok tevékenységének jelentős része "haszontalan" a társadalom számára, többek között ezért is volna kívánatos a londoni pénzügyi központ méretének és a benne dolgozók prémiumainak a csökkentése - véli a brit pénzügyi felügyelet vezetője. Kormányzati intézkedéseket látna szívesen a cél eléréséhez.
Vágólapra másolva!

Különadó kivetését javasolta a londoni City befektetési bankjaira a brit pénzügyi felügyelet (FSA) vezetője, aki szerint ezzel korlátozható lenne a bankárprémiumokra fordítható pénzösszeg.

Lord Adair Turner a Prospect nevű folyóiratnak adott, csütörtökön megjelent - helyenként rendkívül éles hangvételű - interjúban minden szépítés nélkül utalt arra, hogy szerinte a londoni pénzügyi központ az elmúlt évtized "társadalmilag indokolatlan mértékű" terjeszkedése nyomán központ túl nagyra duzzadt, és most már destabilizáló tényező a brit gazdaságban.

E véleménynek már más pénzügyi szakértők is hangot adtak. Soros György magyar-amerikai nagybefektető néhány hete a The Times nevű brit napilapnak azt mondta: Nagy-Britannia egyik fő problémája az, hogy "a brit bankrendszer nagyobb, mint a brit gazdaság".

Társadalmilag haszontalanok

Az FSA elnöke a Prospect által csütörtökön közölt interjúban kijelentette: a City-beli bankok tevékenységének jelentős részéből a társadalom egészének semmilyen haszna nem származik. Szerinte a "felduzzadt" pénzügyi szektor hatalmas prémiumait úgy lehet a legjobban mérsékelni, ha csökkentik e szektor méretét, vagy különadót rónak ki a bankokra.

A pénzügyi felügyelet vezetője kijelentette: az FSA leghatékonyabb fegyvere a "fékevesztett banki aktivitás és profitok ellen" a magasabb tőkemegfelelési követelmények előírása. Ha ez elégtelennek bizonyul, akkor ő kész megfontolni az egyes pénzügyi tranzakciókra kivetett adókat - tette hozzá.

Tobin már régen ajánlotta

A banki tranzakciók megadóztatásának ötletét James Tobin amerikai közgazdász már az 1970-es évek elején felvetette - az ilyen adóztatási formát azóta is Tobin-adónak hívják -, ám ez az adófajta a piaci szereplők és a politika ellenállása miatt nem terjedt el. Brit kormánykörökben most sem fogadta lelkesedés a javaslatot: a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője csütörtökön csak annyit mondott, hogy az adózási kérdések a pénzügyminisztérium hatáskörébe tartoznak.

Az ellenzéki Liberális Demokraták pénzügyminiszter-jelöltje szerint Turner javaslata "érdekes, ám nemzetközi szintű megállapodás híján kivitelezhetetlen". Lord Oakshott hozzátette: egy ilyen megállapodás elérése éveket venne igénybe, és jó eséllyel soha nem fog megtörténni.

Ha bántják őket, elmennek

A brit bankárok szövetségének vezetője is rögtön reagált a felvetésre. Angela Knight közölte, a pénzügyi szektor rengeteg embernek ad munkát és az adóbevételeket is jelentősen gyarapítja, ezt rossz szabályok bevezetésével könnyen tönkre lehet tenni - számolt be a Financial Times. A szervezet szóvivője ugyancsak arra figyelmezetett, hogy a cégek elhagyják Londont, ha az üzleti és jogi környezet kedvezőtlenné válik - olvasható a BBC internetes oldalán.

A BBC ugyanakkor megjegyzi, hogy egyesek szerint politikai oka is lehet Lord Turner mostani kirohanásának. "Kísérlet lehet arra, hogy meggyőzze a konzervatívokat: kormányra kerülésük esetén mégse ruházzák az ellenőrzés jogát a jegybankra, ahogy az árnyékkormányuk azt korábban javasolta" - ídézett a portál egy befektetési szakembert.

Londoni elemzők szerint a City méretét és a kifizetet prémiumokat különadók és egyéb kormányzati intézkedések nélkül is alaposan csökkenti a válság. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű gazdaságelemző központ legutóbbi becslése szerint tavaly és az idén összesen 57 ezer bankári állás szűnt, illetve szűnik meg a brit főváros pénzügyi központjában. Ez 16 százalékos leépítést jelentene a 2007-es foglalkoztatási csúcshoz képest. A CEBR azzal is számol, hogy a tömeges állásvesztéssel együtt meredeken esik a leépítéseket túlélők prémiuma. A cég előrejelzésében összesen 2769 milliárd font karácsonyi jutalmat jósolt 2009-re a londoni bankosoknak, 70 százalékkal kevesebbet a 2006-os karácsonyi szezonban kiosztott eddigi prémiumcsúcsnál.