Többet használjuk a bankkártyát a neten és külföldön

Vágólapra másolva!
Tovább nőtt a bankkártyák elterjedtsége és a velük való fizetés gyakorisága a Mastercard adatai szerint. Alaposan megugrott az online és a külföldi használat.
Vágólapra másolva!

Jelentősen nőtt az elmúlt években az internetes és a külföldi bankkártya-használat népszerűsége Magyarországon a MasterCard 2009-es felmérése szerint - mondta Gauder Milán, a kártyatársaság Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős üzleti igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

A kutatás eredményei szerint a megkérdezett kártyabirtokosok 8 százaléka vásárol az interneten, szemben a négy évvel ezelőtti 1-2 százalékkal. Hasonló volt a növekedés a külföldi kártyahasználat terén is: míg 2005-ben csak 6 százalék mondta, hogy utazáskor előveszi kártyáját, addig 2009-ben már 15 százalék volt ez az arány - emelte ki Gauder Milán.

A kártyával rendelkezők havonta átlagosan öt alkalommal fizetnek a plasztik segítségével, szemben a négy évvel ezelőtti két-három alkalommal - világított rá az üzletember. A szupermarketekben és a benzinkutaknál a kártyás fizetés gyakorisága már megelőzte a készpénzesét.

Magyarországon jelenleg 1,73 millió hitelkártya és 7,12 millió betéti kártya van forgalomban. Az elfogadóhelyek száma tavaly 27 százalékkal bővült, míg a kártyás vásárlások értéke az elmúlt öt évben átlagosan évi 16 százalékkal nőtt - mondta Gauder Milán.

A megkérdezettek mindössze 10 százaléka nem rendelkezett bankkártyával; 75 százalékuk egy, 12 százalékuk kettő, 2 százalékuk három, 1 százalékuk négy vagy több kártyát birtokolt. Az 1.500 fős mintán végzett felmérés a 18-65 éves városi lakosságra reprezentatív.