Vágólapra másolva!
A javuló gazdasági helyzet miatt lényegesen javította a régió részvénypiacaira, így a budapesti börzére vonatkozó ajánlását a JP Morgan.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Jelentősen változtatta régiónkról alkotott véleményét a J.P. Morgan Securities, a korábbi alulsúlyozással szemben már felülsúlyozásra ajánlja a magyar, a cseh és a lengyel részvénypiacot.

Az indoklás szerint az erősebb gazdasági növekedés és a kamatráták közti különbségek csökkenése miatt a szóban forgó piacok erőre kaphatnak.

Németország is segíthet

A külkereskedelmi mérleg drámai javuláson ment keresztül Csehország, Magyarország és Lengyelország esetében egyaránt. Míg az előző évben a három állam 8,8 milliárd eurós deficittel számolt, addig idén már milliárdos kereskedelmi többletük lesz. A bizalom növekedésével párhuzamosan az említett országokban a külső finanszírozás költsége is csökkenni fog, könnyebb lesz hitelt szerezni.

A régió növekedésének felgyorsulását a következő időszakban Németország teljesítménye is segítheti, ami keresletet teremt a térség termékei iránt, és növeli az exportlehetőségeket. Ezt meglovagolva Lengyelországban a GDP változása épphogy pozitív lesz, de Csehország és Magyarország csak 3 százalékos csökkenésről számolhat majd be a JP Morgan elemzése szerint.

Indiával egy kategóriában

Érdekes összehasonlítási alap, hogy a JP Morgan a régiónknak megfelelő besorolást ("overweight") adott még Indiának, ahol bár nagyon ingadozó a részvénypiac, az alacsony kamatú hiteleket nagyon jól ki lehet használni. Szintén jó befektetési helynek tűnik még az elemzők számára Kína, Brazília és Mexikó.

A JP Morgan új ajánlása is szerepet játszhat abban, hogy kétnapos szünet után hétfőn délelőtt jelentős emelkedést hozott össze a magyar részvénytőzsde indexe. A BUX délben 18 908 pontnál járt, ami 3,8 százalékos pluszt jelent a legutóbbi kereskedési napon - szerdán - feljegyzett záróértékhez képest. A vezető részvények közül az OTP 6,8, a Mol, a Magyar Telekom és a Richter pedig egyaránt 2,6 százalékos drágulást ért el.