Egész nap szárnyalhat a budapesti tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a BUX kedden 4,25 százalékos emelkedéssel 18 987,47 ponton nyitott, az utolsó kereskedési nap előző hét szerda volt, ehhez képest 773,9 ponttal állt magasabban az index reggel.
Vágólapra másolva!

Jelentős emelkedést várnak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett szakértők, a magyar piac múlt heti zárva tartása idején ugyanis optimizmus tombolt a világ tőkepiacain.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője nagyobb mértékű emelkedést vár a nyitásban, és véleménye szerint a jókedv egész nap megmaradhat a BÉT-en, mivel a nemzetközi tőkepiacokon továbbra is kedvező a hangulat.

Az elemző megemlítette, hogy a múlt hét csütörtök-pénteken - amikor a BÉT zárva volt - az amerikai piac mintegy 3 százalékot emelkedett, a lengyel tőzsdeindex pedig 6,5 százalékkal nőtt. Ennek alapján a magyar börzének "van mit behozni", az elemző véleménye szerint elsősorban az OTP-nél lehet látványos a lemaradás ledolgozása.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője szintén emelkedésre számít. Véleménye szerint a magyar tőzsde szinte biztos, hogy követni fogja a külföldi piacok múlt heti nagy mértékű erősödését. Kollégájához hasonlóan ő is úgy véli, hogy különösen az OTP-t fogja érinteni az emelkedés, de valószínűleg a többi részvény is követi majd a bankpapírt.

Megemlítette, hogy a monetáris tanács hétfőn ülést tart, de hozzátette, hogy a kamatdöntés kevésbé szokta befolyásolni a részvénypiacot, inkább a külföldi tőzsdék jó hangulata lesz irányadó a BÉT-en.

A kereskedés első órájában a BUX 19 ezer pont fölé emelkedett, utoljára tavaly október elején volt ezen a szinten. Háromnegyed tízre az OTP részvények ára 7,74 százalékkal 4 902 forintra nőtt, a Mol árfolyama 3,1 százalékkal 14 305 forintra emelkedett.