A magyar piac a legnehezebb a régióban a világelső téglagyár szerint

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb téglagyártója, az osztrák Wienerberger kedden 143 millió eurós veszteséget jelentett adó után a második negyedévről. A tavalyi második negyedévben 68,46 millió eurós adózott eredménye volt. Az idei első negyedévben 61 millió eurós vesztesége volt a csoportnak adózás után. A helyzet rosszabbodását a gazdasági világválságnak, a beruházások, az építőipar általános visszaesésének tulajdonítják.
Vágólapra másolva!

A Wienerbergernek világszerte 26 országban 236 telephelye van. A cég vezetői szerint, amint a kedden megjelent időközi beszámolóban írták, "a második félévben a bevétel és az eredmények további csökkenése várható, de kisebb ütemben, mint az első félévben, mert már a tavalyi második félévi összehasonlítási alap is alacsony". Számszerű előrejelzésre nem vállalkoztak.

Magyarországról az írták, hogy ez "a térség legnehezebb piaca", és egész évben az új lakásépítések legalább 40 százalékos visszaesése várható, ezért itt jelentősen romlottak az eredmények tavalyhoz képest.

A Wienerberger korábban vállalta, hogy év végéig nem mond fel a 600 magyarországi dolgozója közül senkinek, inkább vállalja a 3-4 milliárd forint többletkiadást, amely a műszakpótlék nélküli bért jelenti a gyárak állásidejére. A Wienerbergernek 19 üzeme van Magyarországon.