Rekord bankbukás és csődsorozat Amerikában

Vágólapra másolva!
Az alabamai központú Colonial BancGroup tevékenységének beszüntetése a legnagyobb idei bankbukásnak számít Amerikában a MarketWatch és a Bloomberg szerint. A cég maradványait felvásárló BB&T Corp. viszont a kilencedik legnagyobb bank lehet az USA-ban a mostani ügylet nyomán. Másik négy kisebb bank is csődbe jutott pénteken - két arizonai, egy nevadai és egy pennsylvaniai pénzintézet szűnik meg.
Vágólapra másolva!

A Birmingham News online kiadása szerint az alabamai bankügyi hatóság, az Alabama Banking Department átvette a Colonial Bankot, és átadta azt a szövetségi betétbiztosítási társaságnak, az FDIC-nek. A Colonial bank csődgondnoka így az FDIC lett, amely az Észak-Carolinában bejegyzett BB&T Corp.-nak adja tovább a megbukott Colonial eszközeit.

A Colonial összes eszközét átadják a BB&T-nek. Az al.com szerint a Colonial mérlegfőösszege 25 milliárd dollár volt, és összesen 355 fiókkal rendelkezett Alabama, Florida, Georgia, Nevada és Texas államokban.

A nagy nyertes: a BB&T

A BB&T Corp. 150 milliárd dolláros mérlegfőösszegű bank, amely a pénzügyi válság egyik haszonélvezője lehet Amerikában. A BB&T ugyanis abban az amerikai régióban erős, ahol sok bankcsőd következett be idén: ez az USA délkeleti része. Nem véletlen tehát, hogy a BB&T árfolyama emelkedni kezdett a Colonial-bukás nyomán.

A mostani ügylettel a BB&T a kilencedik legnagyobb amerikai bank lehet a Bloomberg szerint, és megerősítheti pozícióit egy olyan piacon, ahol eddig viszonylag gyengébb volt: Alabamában ugyanis a Colonial volt a második legnagyobb bank.

A BB&T most az összamerikai piacon a 11. helyről ugorhat előre, és olyan bankokat előzhet meg a listán, mint a Capital One Financial Corp. és a SunTrust Banks Inc.

Rekord bukás

A Colonial megszűnése felülmúlja az idei eddigi rekordot, a floridai BankUnited Financial 13 milliárdos bukását. A Colonial részvényei 12 százalékot estek, mielőtt pénteken felfüggesztették volna a velük való kereskedést. A felvásárló BB&T részvényei 9 százalékkal emelkedtek az átvétel hivatalos bejelentése előtt. (Igaz, az ügyletről már korábban megjelentek a Bloomberg és a MarketWatch hírei.)

Idén eddig 77 amerikai bank ment csődbe a gazdasági és pénzügyi válság miatt. Az RBC Capital Markets februári véleménye szerint egyébként 3-5 év alatt várhatóan több mint ezer bank bukik el a krízis során. A Bloomberg szerint az idei bankbezárások 17 éve nem látott ütemben zajlanak.

A megbukott Colonialt 1981-ben alapították Montgomery városában, Alabamában. Az alapítók egyike a korábbi vezérigazgató, Bobby Lowder volt, aki a Colonial terjeszkedését irányította a környező szövetségi államokban, Floridában, Georgiában, Nevadában és Texasban.

Ezekben az államokban ugyanis gyorsabb volt a gazdasági növekedés, mint Alabamában. Lowder januárban távozott a Colonial vezérigazgatói posztjáról, miután nem sikerült a szabályozó hatóságok előírásait teljesítenie, és nem tudta bankja alaptőkéjét megemelni - írja a Bloomberg hírügynökség.

Még négy bank ment csődbe pénteken

Pénteken a Colonial mellett még négy bank bukott el. Kettő Arizonában (a Community Bank of Arizona és a Union Bank), egy Nevadában (Community Bank of Nevada, Las Vegasban) és egy Pittsburgh városában (Dwelling House Savings and Loan Association) - ez utóbbi északkeleten, Pennsylvania államban található.

A nevadai bank eszközeit átmenetileg egy állami alapítású bank veszi át, a megbukott pénzintézet mérlegfőösszege 1,52 milliárd dollár volt. A Community Bank of Arizona mérlegfőösszege 158,5 millió dollár volt, a Union Banké 124 millió. Az FDIC bejelentése szerint az oklahomai MidFirst Bank veszi át a Community Bank of Arizona minden eszközét, és a Union Bank egy részét. A többi vagyont az FDIC további eladásokig magánál tartja.

A Dwelling House 13,4 millió dolláros mérlegfőösszeggel rendelkezett és eszközeinek nagy részét a PNC Banknak, a szintén pittsburgh-i székhelyű PNC Financial Services Group Inc. tagvállalatának adják át. Az FDIC itt is megtart egy bizonyos vagyonrészt magának - itt is átmeneti intézkedésről van szó.