Öt százalék felett bukott az OTP

Vágólapra másolva!
Az amerikai nyitás csak rontott az amúgy is gyengülésben levő pesti tőzsde helyzetén. A Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX 2,42 százalékos mínuszban zárt, 18 071,42 ponton.
Vágólapra másolva!

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta: az elmúlt napok piaci optimizmusa után pénteken az eladói nyomás kerekedett felül, ami elsősorban az amerikai fogyasztói hangulatot tükröző Michigan-mutató romlásának tudható be.

Az amerikai, nyugat-európai és régiós piacok egyaránt lefelé vették az irányt a hét utolsó napján, de a magyar börzétől eltérően általában csak fél százalékos mínuszokig jutottak - fejtette ki az üzletkötő.

Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője aláhúzta: a tengerentúli nagybefektetők többsége most arra kíváncsi, hogy az amerikai lakosság elhiszi-e, vége a válságnak és ismét növelni kezdik hitelfelvételeiket, illetve fogyasztásukat. A Michigan Egyetem indexe azt jelzi, hogy erre még várni kell - fűzte hozzá.

Mindkét szakértő egyetértett abban, hogy a magyar bankpapír árfolyamát a piaci pesszimizmus és nem a gyorsjelentés adatai vetették vissza.

Az OTP csütörtökön éjfélkor közzétett gyorsjelentése negatív piaci hangulatba érkezett, amelyben már nem tudott vételi utánpótlást adni - mutatott rá Kovács Krisztián.

Varjú Péter szerint az elemzők elégedettek voltak az OTP beszámolójával, de a pénzintézet magas profitja mellett a jövőben egyre nagyobb kockázatokat jelenthet a romló hitelek mennyiségének bővülése. Megjegyezte: az elemzők általában csak négyesre értékelték a gyorsjelentést az iskolai osztályzatok alapján.

A Mol 400 forintot vesztett ma, a 13 500 forintos zárás 2,88 százalékos mínuszt jelent.

Az OTP papírjai 246 forintos, 5,06 százalékos veszteséggel fejezték be a napot, záráskor 4614 forintot értek a részvények. A forgalom 26,6 milliárd forintot tett ki.

A Richter részvényeit szerdán 0,41 százalékkal adták olcsóbban, ami 150 forintos veszteséget jelent. A 36 200 forintos árat 579 milliós forgalomban érte el.

Az Egis papírjai estek, 20 650 forintot értek nap végére, ami 1,2 százalékot, 250 forintot jelent.

A Magyar Telekom 4 forintos nyereséggel zárt, ami 0,58 százalékos pluszt jelent.