Süllyedés Tokióban, bizonytalan nyitás várható Európában

Vágólapra másolva!
A tokiói értéktőzsde irányadó indexe szerdán 1,4 százalékkal esett, mivel a befektetők kevésébé bíznak abban, hogy Japán legfontosabb külkereskedelmi partnere, Kína és az Egyesült Államok gyorsan talpra áll.
Vágólapra másolva!

A szerdán megjelent japán makroadatok sem voltak bíztatóak. A japán kormány felülvizsgálta az ipari termelés júniusi adatát, eszerint a termelés csak 2,3 százalékkal nőtt májushoz képest, és nem 2,4 százalékkal, amint eddig becsülték, és a javulás üteme lassult a májusi, 5,7 százalékos havi többlethez képest.

Másfelől júliusban Japánban a nagykereskedelmi árak átlagosan 8,5 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban: ez volt a legnagyobb tizenkét havi árzuhanás a világháború óta. Végül a 225 válogatott részvény mozgását tükröző tokiói index, a Nikkei 1,4 százalékkal 10 435 pontra gyengült.

A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi értéktőzsde Hang Seng mutatója 1,93, a szöuli Kospi 0,84, az indiai Mumbai Sensitive 0,83, a sanghaji összetett mutató 2,41 százalékos veszteségnél tartott. Londoni értékforgalmazók szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 szerdán 5 pont körüli veszteséggel nyithat, ugyanakkor Frankfurtban erősödést várnak a szakemberek, a DAX-tól 35 pont körüli emelkedést várnak közvetlenül a nyitás után.