Oszkó: 300 milliárd forintot kell megtakarítani jövőre

Vágólapra másolva!
A jövő évi büdzsében 300 milliárd forintot kell megtakarítani - jelentette ki a köztévé reggeli műsorában Oszkó Péter pénzügyminiszter, és hozzátette: a költségvetést az ország teherbíró képességéhez igazítva kell megtervezni, ellentétben az eddigi gyakorlattal, amikor a költési hajlandóság határozta meg az éves költségvetés számait.
Vágólapra másolva!

A 2010. évi költségvetésben legalább 300 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számol a kormány, ennyit meg kell takarítani a 3,8 százalékos hiánycél megtartásához - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter szerdán reggel a Magyar Televízió Napkelte című műsorában.

A társadalombiztosítási alapok idei hiánya a Pénzügyminisztérium (PM) előrejelzése szerint szeptemberre 200 milliárd forint fölé emelkedik, de az év végéig a már meghozott takarékossági intézkedések hatására 155 milliárdra csökkenhet a deficit. Az idei 3,9 százalékos GDP-arányos hiánycél tartása érdekében a 155 milliárd forintnál nem lehet nagyobb a tb-alapok hiánya.

Oszkó a kórházakról és az önkormányzati fogyókúráról

A kórházak helyzetéről szólva Oszkó Péter azt mondta, hogy azok az idei év első felében többet költöttek a tavalyi év első feléhez képest, miközben minden területen takarékoskodás van. Egyes esetekben indokolt lehet a ráfordítások emelkedése, de országos átlagban nem. Van, ahol az egészségügy "sajátos érdekérvényesítése" követel több pénzt, miközben a kórházaknak is ugyanolyan takarékosan kell működniük mint minden másnak. Ugyanakkor az egészségügy minden körülmények között elsőbbséget élvez, ehhez nem férhet kétség - tette hozzá a miniszter.

Az önkormányzatokkal meg kell állapodni a nagyságrendileg 120 milliárd forint megtakarításról. Arra kevés az esély, hogy az intézményi költéseket fogják vissza a helyi képviselők, mert ez kétharmados közgyűlési döntést igényel, de a feladatokról egyszerű többséggel döntenek.

Arra a kérdésre, milyen eszközei vannak a pénzügyminiszternek az önkormányzati kérdésben és általában a politikusok meggyőzésére, Oszkó Péter annyit mondott: "Ész érvekkel - ez az egyetlen eszközöm". A miniszter arra figyelmeztetett, hogy ideje az ország teherbíró képességéhez igazítva tervezni a költségvetést, ellentétben az eddigi gyakorlattal, amikor a költési hajlandóság határozta meg az éves költségvetés számait.

Oszkó nem tud mit kezdeni a BKV-s botránnyal

A BKV és állami vállalatoknál kifizetett végkielégítésekkel kapcsolatban Oszkó Péter hangsúlyozta, hogy a BKV a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, arra a kormánynak semmiféle ráhatása nincs. "Ha az én területemen fordul elő ilyen, akkor én gyorsan járok el és tűzzel-vassal irtom az ilyen eseteket" - mondta.

A pénzügyminiszter határozottan cáfolta, hogy az állami szférában elbocsátási terv lenne. Hozzátette: "amit tettünk, az a létszámstop, ami azt jelenti, hogy a betöltetlen, illetve megüresedett állásokra nem lehet új embert felvenni, csak külön engedéllyel". A közszférában öt százalék körüli a munkaerő-mozgás, de ez nem jelenti, hogy ennyivel csökkenne a létszám. A rendőrségnél például biztosan nem - szögezte le.

Oszkó Péter szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság tárgyalódelegációjának várhatóan augusztus végén, szeptember elején Budapesten megtartandó következő felülvizsgálatán szakpolitikai kérdések részleteiről nem lesz szó, azt nem vizsgálják. A közösségi közlekedés 70 milliárd és a helyi önkormányzatok 120 milliárd forintos éves megtakarítását konkrét intézkedésként nevezte meg a kormány, aminek betartása garantálja azt, hogy a 2010. évi hiány nem haladja meg a GDP 3,8 százalékát.