Visszafordult a forint, 270 közelében az euró

Vágólapra másolva!
Megfordult a forintgyengülés a devizapiacon, a szerdán délelőtt már 275 forint közelében is járó az euró árfolyama nem sokkal délt követően esésbe kezdett és 272 forint alá gyengült a közös valuta jegyzése, kora este pedig 270 közvetlen közelébe süllyedt a kurzus.
Vágólapra másolva!

Rosszul kezdte a napot a magyar deviza. Szerda hajnalban 272 forintba került egy euró, tíz óra körül azonban már 275 forintnál járt az árfolyam. Kora délután azonban megfordult a jegyzés és fokozatos erősödésbe kezdett a magyar fizetőeszköz. E folyamatot támogatta az amerikai piacok optimista nyitása, aminek nyomán az euró a szerda hajnali 272 forintos kurzus alá gyengült.

A forint reggeli/délelőtti értékvesztésében elsősorban a kedvezőtlen nemzetközi hangulat a ludas, a befektetők pesszimisták a gazdasági kilátásokat illetően, ilyen esetben pedig elfordulnak a kockázatosabbnak tartott feltörekvő piaci devizáktól, így például a forinttól is. A kedvezőtlen hangulatot jelzi az is, hogy a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX, 10 óra környékén 1 százalékos mínuszban volt.

Az irányzat megfordulását ugyancsak nemzetközi tényezők indukálták, a kedvező tengerentúli tőzsdenyitás mellett a BUX irányváltasa is, amine nyomán délutá négyre már 2 százalék feletti erősödésben járt a mutató.

A nemzetközi hangulat egyik nap jó, a másik nap rossz, a harmadik nap meg még messze van. Gyanús jel, hogy egyre több szakértő jósol forintgyengülést szeptemberre, egyes prognózisok 280 forintos, illetvbe annál is erősebb eurót várnak. Az árfolyamjóslatokkal óvatosan kell bánni, számtalan tényezőtől, így például az ingadozó befektetői hangulattól függ. A Commerzbank szakértői piaci kommentárjukban kifejtik: az árfolyamoknak van némi köze a gazdasági teljesítményhez, az ország külföldi megítélésén keresztül.

Márpedig a magyar gazdaság helyzete elég gyenge, a gyors kilábalás esélye csekély, hasonlatosan a német gazdasághoz, melytől igen nagymértékben függ. Az államháztartás helyzete sem ad okot az örömre, bár a kormány szerint az idén tartható a GDP-hez mért 3,9 százalékos deficit. További kockázati tényező lehet az MNB esetleges kamatcsökkentése. Ezek alapján könnyen lehet, hogy a forint a következő időszakban veszíteni fog értékéből.