Várakozáson felül teljesített az E.On

Vágólapra másolva!
A német E.ON energiacég, a világ második számú közüzemi cége szerdán 4,307 milliárd eurós adózott eredményt jelentett az első félévről kisebbségi részesedések nélkül, 45 százalékkal többet a tavalyi első félévi 2,961 milliárdnál, és többet az elemzők várta 3,56 milliárdnál is. Az egyszeri tételek nélkül 4 százalékkal 3,455 milliárd euróra gyarapodott az adózott eredmény, az elemzők csak 3,17 milliárdra számítottak.
Vágólapra másolva!

A csoporthoz tartozó magyarországi cégek révén az E.ON Magyarország vezető energiaszolgáltatója és a legnagyobb befektető Magyarországon. A szerdán megjelent beszámolóban a cég vezérigazgatója azt írta, hogy a gazdasági világválság másoknál kevésbé árt az E.ON-nak, és egész évre az egyszeri tételek nélkül számított adózott eredmény 5-10 százalék közötti csökkenését jósolta tavalyhoz képest.

A közép-európai üzleti térségben a Gas Romania első csoportmérlegbeli szerepeltetésének pozitív hatását teljesen elvitte a kisebb haszon Magyarországon, a térség általános gazdasági visszaesése és a valutaárfolyamok negatív hatása, írták a beszámolóban. Készpénzforgalmi szempontból pozitív tényező volt mindazonáltal az E.ON Földgáz Storage üzlete, különösen a tárolóhasznosítás, tették hozzá.