Vágólapra másolva!
Lengyelországnak az ERM-2 árfolyamrendszerhez történő csatlakozása 2011-re csúszhat, miután a varsói kormány kétszeresére emelte az idei költségvetési hiánycélt.
Vágólapra másolva!

A 31 feltörekvő piaci szakértővel készített felmérés szerint Lengyelország legkorábban 2011-ben csatlakozhat az európai árfolyamrendszerhez, ez az utolsó, áprilisban készített felméréshez képest egyéves csúszás - derül ki a Reuters legfrissebb felméréséből. Magyarország, Csehország, Lettország és Litvánia 2014-ben vezetheti be az eurót, Bulgária és Románia pedig 2015 előtt valószínűleg nem számíthat a közös valutára.

Az elemzésben megjegyzik, hogy Lengyelország 2011-es csatlakozási időpontja is elhalasztódhat a változékony piaci környezet, így a fizetőeszköz gyenge árfolyama, valamint a magas államháztartási hiány miatt. A lengyel kormány még a múlt hónapban is azt jelezte, hogy az idei évben tervezik a csatlakozást.

A lengyel kormány az idei költségvetési hiánycélt majdnem az eredetileg tervezettnek a kétszeresére, 27 milliárd zlotyra emelte, mert az eddigi kiadáscsökkentések nem fedezik a gazdaság lassulása miatt elmaradó adóbevételeket. A pénzügyminiszter kijelentette, hogy jövőre már mindenképp csökkenteni kell a hiányt. A kormány a hazai össztermékhez (GDP) képest 4,6 százalékos államháztartási hiányra számít idén, de az Európai Bizottság 6,6 százalékos és jövőre 7,3 százalékos hiányt jósol Lengyelországnak, mind távolabbit az euróövezeti tagsághoz szükséges, de az EU-tagok számára egyébként is kötelező 3 százaléktól.