Válsághíradó: nagy bukta Pesten, kisebb New Yorkban, Soros azért optimista

Vágólapra másolva!
Rég látott bukta a pesti tőzsdén, a BUX csaknem 4, az OTP több, mint 5,5 százalékkal esett, a forintot nem hatotta meg a vártnál jóval alacsonyabb magyar infláció. Soros György már optimista, Európában azért még számítanak nagy elbocsátási hullámokra, és Kelet-Európában is lesz még lejjebb. Hajnali válsághíradó szerdán.
Vágólapra másolva!

Elsősorban külföldön tesznek közzé fontosabb makroadatokat szerdán, illetve az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága kétnapos ülésén határoz az amerikai irányadó kamatról. A várakozások a 0,25 százalékos szint tartását mutatják. Emellett nyilvánosságra kerül a júliusi amerikai költségvetési és a júniusi kereskedelmi mérleg. Ugyancsak a tengerentúlról érkezik a kanadai külkereskedelem júniusi mérlege - a várakozások szerint mintegy 900 millió kanadai dollárral javul a szaldó -, valamint az új építésű családi házak árindexe.

Európában kijön a júniusi francia folyó fizetési mérleg és az olasz júliusi infláció, ami a várakozások szerint mind havi, mind éves alapon változatlan marad. Napvilágra kerül az brit új munkanélküliek száma - enyhe növekedés várható -, valamint a nemzetközi munkaügyi szervezet (ILO) szerinti, a júliussal végződő három hónapra vonatkozó munkanélküliségi ráta, ami ugyancsak enyhe emelkedést mutat.

Közzéteszik a Bank of England negyedéves inflációs jelentését és meghallgatják a kormányzó Mervyn Kinget. Norvégiában is kamatdöntés lesz, valamint kijön az eurózóna júniusi ipari kibocsátása, aminek növekedése havi alapon 0,5-ről 0,2 százalékra lassul-re havi alapon, éves alapon -17,0 százalék

Magyarországon csak a jegybank tesz közzé jelentősebb adatot, a júliusi statisztikai mérlegét. A Pénzügyminisztérium csak később jelentkezik fontosabb adattal, a KSH pedig a hét második felében közli a friss GDP-adatot, valamint az ipari termelést.

Bukta Pesten és New Yorkban is

Nagy bukás a pesti tőzsdén, a BUX 3,96 százalékos csökkenéssel, a Mol árfolyama 3,97, az OTP részvények ára pedig 5,76 százalékos veszteséggel zárt.

Sem a háromnegyedévi, sem az év végi hiányprognózist nem kell módosítani a magyar pénzügyminisztérium által közzétett júliusi részletes államháztartási adatok alapján.

Bőven alulmúlta a várakozásokat a júliusi inflációs adat: a drágulás egy évre visszatekintő üteme a várt 6,1 százalék helyett 5,1 százalékos lett.

Eséssel zárt az amerikai tőzsde, de Soros György a harmadik negyedévben már pozitív előjelű amerikai GDP-változásra számít.

Kelet-Európa még a mélypont előtt áll

Németországban még lehet még nagy elbocsátáshullám, miközben az újraegyesítés óta nem látott inflációs adatot mértek, az árak júliusban 0,5 százalékkal csökkentek.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság tárgyalódelegációja várhatóan augusztus végén, szeptember elején érkezik ismét Budapestre a következő felülvizsgálatra.

Jövőre lesz a legmélyebb a hitelválság Kelet-Európában, és a térség több országában 20 százalékra emelkedhet a problémás hitelek aránya, a Bank Austria szerint. A Kelet-Európában működő külföldi cégek ezzel együtt a következő fél évben mind a saját üzleti környezetük, mind a gazdaság egészének határozott javulását várják.

Négy hónapos mérsékelten pozitív mérleg után júniusban 6,3 millió eurós hiánnyal zárt a szlovák külkereskedelem.

Szeptembertől Románia bármikor készen áll eurókötvény kibocsátására, de romlanak a piaci feltételek romlanak, a kibocsátást jövőre halaszthatják. Az országnak 1,1 milliárd euróval kell csökkentenie a közkiadásait idén, hogy tartani tudja a Nemzetközi Valutaalappal erre az évre kialkudott, megemelt államháztartási hiánycélt.

Stabilizálódni látszik a kínai külkereskedelem

Az orosz GDP a második negyedévben 10,9 százalékkal maradt el tavalyi második negyedévitől, ez rosszabb volt az elemzők által átlagosan várt 10,4 százalékos mínusznál és az első negyedévi 9,8 százalékos visszaesésnél is.

A tavalyihoz képest még nagy, sőt, növekvő a csökkenés a kínai külkereskedelemben, egyik hónapról a másikra azonban már szintén erős a növekedés, tehát a stabilizálódás jeleit mutatja a kínai külgazdaság.

LCD-kijelzőket gyártó üzemet alapítana Zala megyében egy vállalkozás, a beruházás kétezer munkahelyet hozhat létre teljes kapacitás mellett.

Még egy év hanyatlás vár az amerikai ingatlanpiacra.

Roncsprémiummal támogatják Bécsben a régi kerékpárok újra cserélését.