Gyengülni kezdett a forint

Vágólapra másolva!
A keddi kereskedés folyamán 272 fölé gyengült a forint az euróval szemben a bankközi devizapiacon. Az árfolyamot a nemzetközi hírek alakítják, a magyar adatokat "mostanság nem divat figyelembe venni." Kettő óra után pár perccel 272,15 forintot ért az euró, záráskor is hasonló szinten állt  a jegyzés.
Vágólapra másolva!

A júliusi magyar inflációs ráta, amely elmaradt az elemzői előrejelzésektől, nem gyakorolt látható hatást a forint árfolyamára. A forint és a zloty is leginkább a nemzetközi befektető hangulat alakulását követi, ettől általában csak erőteljesebb negatív belföldi hatások térítik el a kurzust.

A várakozásoknál jobb, kisebb visszaesést mutató júniusi cseh ipari termelési adatok sem befolyásolták a korona árfolyamát. A forint több kísérletet is tehet az elmúlt hetekben kialakult 265-270 forintos euró árfolyam sáv 270 forintos határának áttörésére, de a 265 forintos határ megközelítését a kereskedők nem tartják valószínűnek.

Nem lepte meg a Commerzbank szakértőit, hogy a vártnál jobb inflációs adat semmilyen hatással nem volt a forint árfolyamára, mostanság nem divat figyelembe venni a magyar gazdaság adatait. Az árfolyamot egyelőre továbbra sem a fundamentumok, a magyar gazdaság nem túl acélos adatai, hanem a nemzetközi hangulat határozza meg. Persze a befektetők magatartása sem teljesen kiszámítható, pár héttel ezelőtt a lett gazdaság gyenge állapotáról szóló rossz hírek miatt a régiós devizák lejtőre kerültek, miközben most a piac tudomást sem vett arról, hogy a lett adósság bóvlivá minősítették - fogalmaz a Commerzbank piaci kommentárja.

Lettország mellett Észtországot és Litvániát is leminősítette az Standard & Poor's mondván, meredek recesszió és a pénzpiaci bizonytalanságok a belpolitikai vitákkal is járnak a balti államokban. A Takarékbank elemzője, Sörös Csaba kedvező befektetői hangulatra számít kedden. Az inflációs adat és a kedvezőtlen baltikumi hírek nem befolyásolták a hazai deviza árfolyamát, így a nap későbbi részében inkább némi forinterősödésre lehet számítani, de az euró jegyzése várhatóan a 267 és 271 forintos sávban marad.