Nagy bukás a pesti tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 732,49 pontos, 3,96 százalékos csökkenéssel, 17 742,65 ponton zárt kedden. A Mol árfolyama 3,97 százalékkal 13 300 forintra csökkent, az OTP részvények ára 5,76 százalékkal 4 470 forintra esett, a vezető részvények mind gyengültek.
Vágólapra másolva!

Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta: délelőtt még emelkedni tudtak a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényei, azonban kora délután már a magyar és a nemzetközi piacokon is megkezdődött az árfolyamok lemorzsolódása. A BÉT-en egyedül az OTP tudta tartani magát egészen három óráig, amikor több amerikai makroadat is napvilágot látott.

Az üzletkötő rámutatott: az Egyesült Államokból érkező kedvezőtlen adatok miatt jelentős korrekció indult meg a nemzetközi tőzsdéken és a magyar börzén is. A magyar blue chipek egyaránt minimum értékükön zártak kedden, míg a legnagyobb veszteséget a bankpapírok piacán tapasztalható erőteljes negatív befektetői hangulat miatt az OTP szenvedte el.

Vaszkó Szabolcs kiemelte: a hét második kereskedési napján a forint is gyengült az euróval szemben, ami szintén erősítette a korrekciós hangulatot a Budapesti Értéktőzsdén.

A Mol és az OTP mellett veszített értékéből a Magyar Telekom is, aminek árfolyama 18 forinttal, 2,59 százalékkal 677 forintra gyengült, forgalma pedig 615,5 millió forint volt. Evvel párhuzamosan a Richter papírok árfolyama is 950 forinttal, 2,55 százalékkal 36 350 forintra csökkent, 1,1 milliárd forintos forgalom mellett.