Válsághíradó: elkapkodták az OTP-t, lecsúszott a forint, jelentős elbocsátás Pécsett

Vágólapra másolva!
Kedden hozza nyilvánosságra az első áfaemelés utáni infláció adatot a KSH, és Németországból is az árak alakulásáról szóló statisztika érkezik. Hétfőn az Elcoteq 700 fős leépítést jelentett be, Bajnai Gordon kormányfő pedig jelezte, nem minden területről vonnak el pénzt a jövő évi büdzsében. A forint erősödött, a BUX elsősorban az OTP miatt tetemes pluszt termelt, Amerikai ugyanakkor a negatív irányt választotta.
Vágólapra másolva!

Kedden fontos adatok jelennek meg magyar szempontból.

A Központi Statisztikai Hivatal például az infláció adatokat publikálja, a pénzügyi tárca az államháztartás helyzetéről ad számot.

Ez lesz kedden

Az elemzők valamivel hat százalék feletti 12 hónapra visszatkekintő inflációra számítanak a májusi 3,7 százalék után. Az adat különösen érdekes abból a szempontból, mert megmutatja, hogy a július 1-jétől érvénybe lépő 5 százalékpontos áfaemelés milyen mértékben épült be az árakba. Korábbi jóslatok szerint a kereskedők nem érvényesítették teljes egészében az áfaemelést annak érdekében, hogy a válság miatt amúgy is egyre gyatrább bevételük még jobban visszaessen.

A Pénzügyminisztérium kedden számol be a júliusi államháztartás hiány részleteiről. A szaktárca néhány nappal ezelőtt közölte, hogy a hetedik hónapban 1,2 milliárd forint hiány halmozódott fel az államháztartási alrendszereiben. Bár az adat elsőre igen kedvezőnek tűnik, de a múlt évhez képest meglehetősen gyenge állapotra utal, egy évvel ezelőtt ugyanis 140 milliárd forintos többlettel zárta a júliust az államháztartás.

A külföldi makroadatok sora Japánban indul, a szigetországban a legfrisebb fogyasztói bizalmi index lát napvilágot. Emellett a kamatról is döntenek Tokióban, a piaci várakozások szerint a japán jegybankárok nem változtatnak a jelenleg 0,1 százalékos lévő kamatszinten. Ezt követően az eurózónából, azon belül is Németországból érkezik a júliusi inflációs számsor, az Egyesült Királyságban a legfrissebb külkeradatról adnak tájékoztatást. Az Egyesült Államokban a nagykereskedelmi raktárkészletek alakulása mellett közzéteszik a munkaerő-költségeket és a termelékenységi mutatókat.

Budapest fel, New York le

A BUX 3,7 százalékkal erősödött hétfőn. Valamennyi vezető részvény rágult, közülük is az 5,5 százalékkal erősödő OTP szerepelt a legjobban.

Nagy kiingások után fokozatos, de nem drámai gyengülésbe fogott a forint, az euró árfolyama ennek eredményeként 270 forint közelébe került.

A világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor's hétfőn lerontotta Lettország és Észtország hosszú futamú szuverén besorolását.

Több brókert megelőzött egy papagáj egy valós adatokon alapuló tőzsdejátékban Dél-Koreában. Hat hét alatt majdnem 14 százalékos profitot ért el.

Elbocsátás Pécsett

A kevesebb megrendelés miatt több száz embert küld el pécsi üzeméből az Elcoteq.

Jelenleg 1600 közkatona és 1200 tiszthelyettes hiányzik a Magyar Honvédségnél.

Az államigazgatásban elrendelt létszámstop a Vám- és Pénzügyőrségnél (VP) is érvényesül.

A 2010-es költségvetésben olyan területek is lesznek, amelyekre több pénz megy, mint korábban - mondta hétfőn Bajnai Gordon kormányfő.

Nehéz helyzetben a lengyel Electro World, titokzatos Svájc

Lengyel lapértesülések szerint veszteségei miatt kivonulhat Lengyelországból is az Electro World.

Az Unicredit friss elemzése szerint a világgazdaság várható talpra állása fellendülést ígér Közép-Kelet-Európában, de a gazdasági növekedés továbbra sem éri el a régió potenciálját.

Megvásárolja a francia Publicis reklámcég a Microsoft Razorfish nevű internetes hirdetési vállalatát.

Tovább húzódnak az amerikai-svájc tárgyalások a banki adatok átadásáról.