Vágólapra másolva!
Kilenc külföldi bank kötelezettséget vállalt egyebek között arra, hogy a Romániában működő leányvállalataik tőkemegfelelési mutatóját 10 százalékra növelik - közölte hétfőn közös nyilatkozatban az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF).
Vágólapra másolva!

A vállalást az osztrák Erste és a Raiffeisen, az Eurobank EFG, a görög nemzeti bank, a francia Société Generale, az Alpha Bank, a Volksbank, a Piraeus Bank és az olasz UniCredit csoport tette. Ezek mintegy 70 százalékos részesedéssel bírnak a román bankszektorban.

Tavasszal mind az EU, mind az IMF beleegyezett abba, hogy jelentős összegekkel támogatja a nehézségekkel küzdő Romániát, Brüsszel júliusban másfél milliárd eurót folyósított.

A Bukarestnek szabott feltételek teljesülése esetén ezt még ez év utolsó negyedében további egymilliárd euró követi. Az EU a maga részéről összesen 5 milliárdot ad, és a fennmaradó 2 és fél milliárdot további négy részletre elosztva folyósítják - jövőre három részletet, az utolsót pedig 2011 első negyedévében.

Az IMF abban állapodott meg Romániával, hogy egy kétéves program keretében 12,95 milliárd euróval segíti az ország fizetési egyensúlyának helyreállítását.