A napijegyeken múlik a Sziget nyeresége

Vágólapra másolva!
A júliusi áfaemelés alaposan megdrágította a Sziget-belépőket, az elővétel függvényében 9400 forinttal is többe kerülhet a heti ottalvós karszalag. Nincs ez máshogy az ételek-italok áraival sem, a sör két év alatt hozzávetőleg 30 százalékal drágult, a kolbászt itt-ott darabra mérik, nem súlyra. Érdemes észnél lenni a taxizásnál is - legalább még odafelé.
Vágólapra másolva!

A mínusz egyedik nappal hétfőn megkezdődött a tizenhetedik Sziget Fesztivál programsorozata. A vendéglátóipari egységek többsége, a kocsmák és éttermek még zárva voltak, illetve sokan az árufeltöltéssel foglalatoskodtak. A visszafogott kínálat ellenére ugyanakkor már akadt olyan vendég, akit ránézésre nem a hőség, hanem az alkohol ütött ki. Az egyik munkás szerint már vasárnap délelőtt szükség volt a mentők segítségére, egy francia fiatalt kellett a detoxikálóba szállítani.

A Sziget a tavalyi változatlan belépőárakhoz képest idén számotevően drágább lett, a 2008-as és 2007-es egyéjszakás napijegy még 8 ezer forintba került, most ugyanez 10 500 forintot kóstál. A bentlakós hetijegy ára két éve és tavaly 35 ezer forint volt, idén 46 900 forint - a durva emelkedésben az általános forgalmi adó július 1-től érvényes 5 százalékpontos emelkedése is vastagon szerepet játszik. Április 30-ig az ilyen karszalag még 37 500 forintba került csak.

A nyitva lévő éttermek alapján az ételek semmiképpen nem mondhatók olcsónak. Az áfaemelés miatt egyébként is várható volt, hogy idén drágábban lehet enni-inni. Egy gyros tál 1300 forint, amennyiben krumplit is ennénk hozzá, plusz 300 forintot kell fizetni. A rántott sajt, hagymás hús, saslik 10 dekánként 490 forintot kóstál. Érdekes - egyben nem túl vendégbarát megoldás -, hogy akadt olyan étterem, ahol a sült kolbászt nem tömege alapján árazták, hanem darabra adták, 1100 forintért (egy ekkora kolbászt a henteseknél általában a feléből meg lehet venni). Egy amerikai hotdog 500, egy bagett-szendvics 790 és 1000 forint között mozog.

Akik a szórakozás elengedhetetlen feltételének tartják az alkoholfogyasztást, többnyire szabott árakkal találkozhatnak. Egy korsó Dreher 450 forint, a 4 centiliteres felesek ára 650 és 950 forint között mozog. A palackozott borokból egy decit 150-300, az asztali borokból 120 forintért mérnek általában. Van néhány minőségi borfajta is, amelynek ára jóval meghaladja a szabottat. Alkoholmentesen kicsit olcsóbb az italozás, a félliteres üdítők 360, az ásványvíz 260 forintért kapható.

Parkolóhely nincs, olcsóbb lehet a "nem hivatalos" taxi

A fáradt szigetelőket idén is a City taxi szállítja haza szabott áron (a fesztiválra a rendes tarifa szerint viszik az utasokat), ami 2200 és 6000 forint között mozog. Érdemes ugyanakkor körülnézni a taxitársaságok árai között. Más taxitársaságok akcióját kihasználva például jobban járunk, ha Budapest egyik távoli pontjáról indulunk a Szigetre.

Hajóval az első naptól lehet megközelíteni a fesztivált. A járat hétköznap14 és hajnali 4 óra között, hétvégén ugyanez két órával korábbi indulással, azaz 12 és hajnali 4 óra között a pesti oldalon a Jászai Mari tér és a Vigadó téren, a budai oldalon a Batthyány tér és a Sziget között folyamatosan oda-vissza jár. A jegy ára 600 forint.

A busz minden nap este 11-től reggel 5-ig közlekedik. A jegy ára 450 forint. A Szigettől az Árpád híd budai hídfője - Margit híd budai - pesti hídfője - Nyugati pályaudvar - Oktogon - Madách tér útvonalon a Móricz Zsigmond körtér végállomásig közlekedik.

Parkolási lehetőség gyakorlatilag nincs a Szentendrei út és a Sziget környékén, ezért a szervezők mindenkit kérnek, hogy a Sziget megközelítéséhez csak tömegközlekedési eszközöket vegyenek igénybe. Azért sem érdemes kockáztatni, mert a tilosban parkoló autókat a rendőrség elszállítja.

A napijegyek terén idén kedvezményt vezettek be a szervezők. Ennek értelmében este 11 után féláron jöhetnek be a látogatók. A kedvezmények sorát szaporítja az is, hogy különböző csekkekkel és utalványokkal (Üdülési Csekk, Sodexo Pass, Accor Servicesis, Cadhoc művelődési csekk) lehet Sziget-jegyeket vásárolni. Ez a lehetőség azonban nem kombinálható a többi kedvezménnyel.

A világ legolcsóbb nyaralása volt

Tizenhat évvel ezelőtt a világ legolcsóbb és legjobb nyaralásának nevezték a szervezők az úgynevezett diákszigetet. Az ötlet megvalósítói - Gerendai Károly, Müller Péter Sziámi és Szekfű Balázs - olyan nemzetközi ifjúsági kulturális találkozót szerveztek, ahol mérsékelt áron lehetőség nyílt kulturális szabadidős programokra és a kapcsolatteremtésre. A színpadokon ismert hazai előadók, valamint kezdő művészek is felléptek. Emellett filmvetítéseket, sportprogramokat és más szórakoztató rendezvényeket is tartottak. A fesztivál költségvetése akkor 26 millió forint volt és több mint 43 ezer látogatót vonzott.

Fotó: Marton Bálint

Olcsóbban is meg lehet úszni

Egy évvel később a woodstock-i fesztivál 25 éves évfordulója volt az apropó, már több ismert külföldi fellépővel. A rendezvényen százezerrel többen voltak, mint egy évvel korábban, s a költségek 120 millió forintot tettek ki. A harmadik fesztiváltól kezdve már tudatosan épített pályán mozgott a rendezvény. Az érdeklődés évről évre nőtt, 1997-ben a látogatók száma elérte a 260 ezret. Tíz éve a fesztiválra 297 ezren látogattak el, 2000-ben a legerősebb napon a "megtelt" táblát is ki kellett tenni. 2001-ben a már 900 millió forintos költségvetésű fesztivál 361 ezer látogatót vonzott, 2005-ben összesen 385 ezren voltak kíváncsiak a programokra, miközben a költségvetés 1,8 milliárd forintra rúgott.

Tavalyelőtt köszöntötték a Sziget kezdetektől számított négymilliomodik látogatóját. A fesztiválra 371 ezren látogattak ki, a teljes költségvetés 2,5 milliárd forint volt. Novemberben az econet.hu Nyrt. megállapodott a Sziget Kulturális Menedzser Kft.-vel, hogy több lépcsőben megvásárolja a Kft. 100 százalékát. Tavaly a fesztivál összesen 385 ezer látogatót vonzott és százmillió forintot meghaladó többlettel zárt.

Talán lesz nyereség

Gerendai Károly szerint nyereséges lehet az idei Sziget Fesztivál. A rendezvényt szervező cég ügyvezetője az "az új vírus körüli hisztéria" és az újfajta, félárú napijegyek miatt még nem teljesen optimista. Ráadásul a szponzorok sem annyira bőkezűek idén, mint eddig. Az előzetes jegyeladások az előző év azonos időszakához viszonyítva nem mutatnak visszaesést, sőt, néhány százalékos emelkedést is tapasztaltak, de igazából minden a napijegyesektől függ majd - tette hozzá.

A tavalyi látogatószám elérésével már nyereséges lehet az idei fesztivál is, az úgynevezett éjszakai jegyek miatt ugyanakkor idén nehezebben terveznek a bevétellel, mert nem tudják, milyen arányban fogynak majd a teljes árú és a félárú jegyek.

Gerendai beszámolt arról, hogy a nagyszínpadon a péntek-szombat-vasárnapi legnagyobb sztárfellépők nagyságrendileg azonos pénzért jönnek a Szigetre, fellépti díjuk "forintban közelebb van 100 millióhoz, mint az 50-hez".