Bajnai: Nem fűnyíróelvvel készül a büdzsé

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök azt ígéri, nemcsak olyan fejezetek lesznek a 2010-es költségvetésben, amelyekre kevesebb pénz jut a korábbinál, hanem olyanok is, amelyekre több. A szocialista frakció szerint az IMF-nek küldött költségcsökkentő vállalások nincsenek mind kőbe vésve. Az ellenzék szerint homlokegyenest ellenkező büdzsére lenne szükség.
Vágólapra másolva!

A stabilitásról, a növekedésről és a biztonságról szól a jövő évi költségvetés - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP-frakció hétfői tematikus ülése után Budapesten. A kormányfő leszögezte, a 2010-es büdzsé nem fűnyíróelv alapján készül, világos prioritásokat tartalmaz majd, mint például a közbiztonság, amelyre az eddiginél több pénz jut.

A miniszterelnök szerint a válságkezelés következő lépése egy stabil költségvetés megalkotása, amely az eddigi eredményeket megtartja, és világos üzenet küld mindenkinek, aki ma New Yorkban vagy Londonban arról dönt, hogy kit finanszírozzon - tette hozzá. A kormányfő azt mondta: Magyarországot érdemes támogatni, mert érti a válság üzenetét.

Csak a hiány mértéke köbe vésett

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese az egyeztetés után azt mondta: csak a 3,8 százalékos hiánycél "nem mozdulhat el", az önkormányzatoktól jövőre elvonandó 120 milliárd forint vagy a közösségi közlekedésnél megspórolandó 70 milliárd forint "nincs kőbe vésve". Az MTI felvetésére, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) küldött szándéknyilatkozatban szerepel mindkét említett tétel, Göndör István azt válaszolta: a most kezdődő egyeztetések során a feladatokról, azok átcsoportosításáról beszélnek majd először, majd utána a számokról.

Az MTI információi szerint a frakcióülés után Bajnai Gordon miniszterelnök négy tárcával - szociális, oktatási, önkormányzati és közlekedési -, valamint az illetékes szocialista munkacsoportok képviselőivel egyeztet még hétfőn a készülő büdzséről. Az egyeztetéseket kedden és szerdán folytatják.

Fidesz: áremelések és növekvő munkanélküliség

A Fidesz szerint újabb brutális megszorításokról, áremelésekről és növekvő munkanélküliségről szól a jövő évi költségvetés a jelenlegi előkészítettség szintjén.

"Azok a megszorítások, amelyekről már lehullott a lepel, valamint az ebből fakadó fogyasztás-visszaesés egyértelműen a gazdaság további visszaesését fogja jelenteni" - mondta Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője a 2010-es büdzséről.

A fideszes politikus szerint ahhoz, hogy Magyarország felül tudjon kerekedni a válságon, olyan költségvetés kellene, amely a jövő évinek - jelen állás szerint - "homlokegyenest az ellenkezője".