Vágólapra másolva!
A vártnál kedvezőbb helyzetet tükröz a legfrissebb átfogó amerikai munkaerő-piaci jelentést, amely szerint 247 000 munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A munkaerőpiaci jelentés kedvezőbb, mint várták, és ez feltehetőleg a piacok fellendülését fogja jelenteni rövid távon. Szerdán még a magánszektor hasonló adatai kerültek napvilágra, amivel elbizonytalanították a befektetőket. A privátszféra 371 000 munkahelyet szüntetett meg júliusban, miközben csak 345 000-et vártak.

A pénteki adatok szerint a munkanélküliségi ráta 2008 áprilisa óta először csökkent, világosan jelezve, hogy a gazdasági recesszió lassan a végéhez közeledik. A 9,5 százalékos korábbi rátáról 9,4 százalékra csökkent a mutató, ami a 443 000 főnyi júniusi elbocsátottakhoz képest "csak" 247 000 főt jelent.

Egyes vállalatok azonban még nem hagytak fel a megszorító politikával, az Obama-kormány által bevezetett élénkítő csomag ellenére sem. Ez azt jelenti, hogy a munkaerő-felvétel beindulása országos szinten még várat magára. A 2010 elejére várt több mint 10 százalékos munkanélküliségi ráta, a stagnáló bérek és az ingatlanpiaci áresés alacsony fogyasztói költekezést jelentenek, ami fékezi a gazdasági fellendülést.

Az adat kihirdetése előtt a befektetők reménykedtek egy jó munkaerőpiaci eredményben; jól jelzi ezt egy stamfordi szenior közgazdász, James O'Sullivan nyilatkozata: "A fogyasztás tartós növekedéséhez a munkaerőpiac tartós javulása kell és reméljük, ezt fogjuk most látni."

A Bloomberg által készített, 82 szakértő megkérdezésével készült becslés 325 000 fővel számolt, tehát az eredmény meglehetősen jónak számít. Timothy Geitner, amerikai pénzügyminiszter pedig csak 2010 második felében jelölte meg az álláspiac várható fellendülését egy interjúban.