Vágólapra másolva!
Hatalmas megbízási díjakat lesz kénytelen kifizetni az amerikai központi bank és az AIG biztosító az utóbbi feldarabolásában közreműködő szakemberek munkájáért. Eközben a társaság bukásáért alighanem nagyban felelős egykori vezető bírósági eljárásnak néz elébe.
Vágólapra másolva!

Összesen majdnem egymilliárd dollár üti a markát azon bankoknak és ügyvédi irodáknak, amelyek részt vesznek a világ legnagyobb biztosítója, az American International Group (AIG) feldarabolásában - jelentette a Reuters a Wall Street Journal nevű lapra hivatkozva.

Az újság ágazati szakértők becsléseire és a Fed (az amerikai jegybank) New York-i tagbankja által rendelkezésére bocsátott dokumentumokra támaszkodva úgy számolt, hogy csak a Morgan Stanley 250 millió dollárt kaszálhat. Jelentős bevételekre számíthat még a Bank of America, a Goldman Sachs, a JPMorgan Chase, a Blackstone Group kockázatitőke-társaság, a Davis Polk & Wardwell ügyvédi iroda és az Ernst & Young könyvvizsgáló cég, .

Ha a WSJ összesített becslése helyes, az ügylet a maga nemében az egyik legnagyobb lehet a Wall Street történetében. Négyszer annyi pénz cserélhet gazdát, mint az AT&T 1996-os feldarabolása során, és közel kétszer annyi, mint amennyibe a Visa USA tavalyi tőzsdére vitele - minden idők legnagyobb részvénykibocsátása - került.

A lap megjegyzi, potenciális konfliktusok sorozatával fenyeget az a helyzet, hogy a kormányzat - amely 180 milliárd dollárral mentette meg az AIG-t az összeomlástól, és most a vállalat 80 százalékos tulajdonosa - egy sor olyan céget lesz kénytelen alkalmazni a feldarabolás során, amelyet egyébként hatóságai révén ellenőriz.

Az AIG-t a tavaly elmélyült pénzügyi válság kényszerítette térdre. A Bloomberg friss híre szerint a cégcsoportot 38 évig vezető, állásából 2005-ben szabálytalanságok miatt eltávolított Maurice "Hank" Greenberget négyéves vizsgálódás után feljelenti az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC). A 84 éves egykori elnök-vezérigazgatónak kritikusai szerint nagy szerepe van abban, hogy a világ legnagyobb biztosítója oda jutott, ahova.