A brit jegybank kiütötte a fontot

Vágólapra másolva!
Az angol font dollárhoz viszonyított árfolyama 1,6850 alá zuhant, míg az euró árfolyama 0,8540-ig ugrott fel a brit deviozával szemben, mivel a brit jegybank, a Bank of England (BoE) bejelentette, hogy kibővítik a kötvényvásárlási programot 125 milliárd fontról 175 milliárd fontra.
Vágólapra másolva!

Az irányadó ráta a vártnak megfelelően továbbra is rekord alacsony szinten, 0,50 százalékon maradt, ám ez a bejelentés váratlanul érte a piacot, mivel minden jel arra mutatott, hogy a brit gazdasági mutatók javulása alapján a jegybank nem fogja kibővíteni a kötvényvásárlási programját. A legnagyobb kötvénykereskedők is erre számítottak.

A jegybanki közlemény szerint, hiába javult a pénzpiaci helyzet, továbbra is törékeny, a recesszió mélyebb lesz, mint arra korábban számítottak. A font gyengülése 2008 végén, 2009 elején olyan markáns volt, hogy az inflációs nyomás még mindig relatíve erősnek mondható. A bankok hitelkínálata továbbra is szűkösnek mondható, mivel a kihelyezett problémás hitelállomány is olyan magas, hogy a hitelezéssel kapcsolatos terheket magasan kellett tartani.

A most kibővített kötvényvásárlási programot 3 hónapra ki kell bővíteni és a vásárolt kötvények lejáratát is variálni kell. A BoE minden héten hétfőn, kedden és szerdán vásárol kötvényeket. Hétfőnként 10-25 éves, keddenként a 25 évnél hosszabb lejáratú papírok vásárlására kerül majd sor, s szerdánként a 3-10 éves papírokat vásárolja majd a jegybank. A kötvényvásárlások kezdeti időpontja az augusztus 10-ével kezdődő hét lesz, s minden héten csütörtökön, ötkor közölnek részleteket a vásárlásokról - áll a Questor elemzésében.