Nem követte a BUX esését az OTP

Vágólapra másolva!
A kedvezőtlen globális hangulatban veszteséggel zárt a Budapesti Értéktőzsde szerdai kereskedése. A keddi befejezéshez képest a BUX 17 603,35 ponton, 0,48 százalékkal alacsonyabb szinten zárt.
Vágólapra másolva!

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta: a budapesti tőzsde az OTP "farvizén" tudott emelkedni szerdán délelőtt, de az Egyesült Államokból érkező kedvezőtlen foglalkoztatási adatoknak is köszönhetően kora délutánra negatív tartományba fordult a BUX.

Az egy nagy vevő által vásárolt magyar bankpapír osztrák társaival erősödött, míg a régiós lengyel és cseh pénzintézetek árfolyama jelentős, 3-4 százalékos veszteséget szenvedett - fejtette ki a szakember.

Hozzátette: a Molnak szintén "volt néhány jó órája" napközben, árfolyama még a 14 ezer forintos szint fölé is emelkedett, de 14 óra után az olajipari papír vevői is elfogytak.

Az ERSTE üzletkötője szerint a szerdai veszteség egy 2-3 napig is eltartó, nagyobb negatív korrekció előszele lehet. Erre utal, hogy a Richter egész nap mínuszban tartózkodott, valamint az, hogy a szélsőségeket ritkán produkáló Magyar Telekom a kereskedés végén 5 százalékos kilengéseket mutatott.

Varjú Péter szerint "nincs hisztéria a piacon", ezért nem szabad hosszan elhúzódó, mély visszaesésre számítani. A vevők látványos passzivitása, valamint a forint gyengülése azonban további visszahúzódásra kényszerítheti a nagy kockázatokat nem vállaló befektetőket - fűzte hozzá.

Az OTP papírjai 79 forintos, 1,9 százalékos nyereséggel fejezték be a napot, záráskor 4227 forintot értek a részvények. A forgalom 26,7 milliárd forintot tett ki.

A Mol 300 forintot vesztett értékéből, a 16 650 forintos zárás 2,15 mínuszt jelent.

A Richter részvényeit szerdán 1,63 százalékkal adták olcsóbban, ami 605 forintos veszteséget jelent. A36 500 forintos árat 4,1 milliárdos forgalomban érte el.

Az Egis papírjai drágultak, 20 500 forintot értek nap végére, ami 0,24 százalékoz, 50 forintot jelent.

A Magyar Telekom 7 forintos veszteséggel zárt, ami 1 százalékos mínuszt jelent.