Válsághíradó: forintcsúcs, sikeres amerikai roncsprogram, szlovák bajok

Vágólapra másolva!
Az amerikai és kínai hírek nyomán kialakult jó nemzetközi hangulat egészen 265 forint alá nyomta le az euró árfolyamát hétfőn. Két kutatóintézet is biztató jeleket vél felfedezni a magyar gazdaságban, az építőipar viszont továbbra is romokban hever. Gondok vannak a német munkaerőpiacon, a szlovákok pedig ott rég nem látott nagyságú hiánynek néznek elébe. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Kedden nem várható fontosabb, a magyar gazdaságot befolyásoló adat - a Pénzügyminisztérium szerdán hozza csak nyilvánosságra az államháztartás júliusi helyzetéről szóló gyorstájékoztatót, a KSH pedig csütörtökön közli az ipari termelés és a külkereskedelem júniusi statisztikáit.

Külföldön egy svájci, illetve egy amerikai inflációs adat bírhat jelentőséggel, illetve a magyar export számára különösen fontos német gazdaság állapotáról árul el valamit az ottani júniusi kiskereskedelmi forgalom alakulása, melyet a német statisztikai hivatal ismertet.

Ez történt hétfőn

Éves csúcson járt a forint: az euró 266 forint alatt kezdte a hetet, és a nap folyamán az árfolyama 265 forint alá került.

Majdnem 3 és fél százalékkal emelkedett a BUX, így 17 880,62 ponton állt meg.

Két felmérés is megjelent, amely azt mutatja, hogy - bár még nincs vége a válságnak -, biztató jelek fedezhetők fel a magyar gazdaságban.

A pillanatnyi valóság ugyanakkor az, hogy egyre nő a fizetésképtelenségi eljárások száma.

Jelentősen csökkent az építőipari vállalatok teljesítménye egy év alatt - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

A Dunaferrnek lehet, hogy mégsem lesz szüksége állami mentőcsomagra, a BKV viszont 30 milliárdos forráshiánnyal küszködik.

A japán Suzuki autógyártó idei második negyedévi adózott eredménye kevesebb mint a tizede az egy évvel korábbinak.

Egyelőre kevés fogyott a cégeknek szánt állami segélyből Németországban, de hétről hétre több vállalat fordul segítségért az államhoz.

Nem találkozik a kereslet és a kínálat a német munkaerőpiacon: félmillió állás betöltetlen, miközben 3,46 millió németnek nincs munkája.

A legnagyobb német kiskereskedelmi hálózat, a Metro AG 48 millió eurós adózott eredményt jelentett a második negyedévről.

A szlovák költségvetés első héthavi hiánya majdnem 45-ször nagyobb lett az egy évvel korábbinál.

Bár még mindig mérséklődött a feldolgozóipar júliusban az Egyesült Államokban, a visszaesés üteme már nem olyan súlyos.

Jól jártak az autógyártók az amerikai roncsautó-program beindulásával, az eladások két éve nem tapasztalt mértékben nőttek.