Fokozott ellenőrzést jelentett be az APEH

Vágólapra másolva!
A feketefoglalkoztatás megelőzéséért fokozott ellenőrzést jelentett be az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).
Vágólapra másolva!

A járulékfizetési kötelezettségek vizsgálata évek óta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal ellenőrzési területének egyik kiemelt feladata. Az utóbbi időszakban tapasztaltak szerint még mindig mérvadó a feketefoglalkoztatás, ezért az állami adóhatóság fokozza a járulékfizetési kötelezettség ellenőrzését. Idén az első félévben a társadalombiztosítás pénzügyi alapjait érintő kötelezettségek ellenőrzésénél 9,7 milliárd forint nettó járulékkülönbözetet állapított meg az adóhatóság, az eddig elvégzett 23,5 ezer utólagos adóellenőrzés és 26,3 ezer adatgyűjtés során.

Tavaly január 1-jétől az APEH vizsgálja a járulékellenőrzéseknél azt is, ha valaki - az OEP jelzése alapján - jogosulatlanul vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást. Az állami adóhatóság azonban már korábban is kiemelt feladatként vizsgálta a társadalombiztosítás alapjaihoz teljesítendő kötelezettségeket; 2007-ben mintegy 74 000 biztosítási- és járulékfizetési kötelezettséget vizsgáló ellenőrzést folytatott le és az ellenőrzések során 12, 5 milliárd forint járulékkülönbözetet állapított meg az APEH.

Tavaly 103 348 ellenőrzést végzett az adóhivatal és 13,9 milliárd forint különbözetet tárt fel. Emellett 2008-ban az OEP adatszolgáltatása alapján 133 ezer magánszemély esetében vizsgálta, illetve ellenőrizte az egészségügyi szolgáltatásra jogosultságot az adóhatóság. Ellenőrzést csaknem 55 ezer ember adatainál kellett végezni, ebből mintegy 14 ezer magánszemély jogviszonya rendeződött, 32 ezer esetben az ellenőrzés meghiúsult illetve megkezdhetetlen volt és több, mint 7 ezer alkalommal a revízió egészségügyi ellátást biztosító jogviszonyt állapított meg.

Idén az államháztartás tervezett bevételeinek elérése érdekében az állami adóhatóság kiterjeszti a járulékkötelezettségek ellenőrzését. Fokozza például az önálló, illetve a társhatóságokkal közös ellenőrzéseit többek között a munkaerő-kölcsönzésnél, az alvállalkozói láncolatokban az alacsony képzettségű vagy szezonális munkaerőt igénylő ágazatokban, az építőiparban, a vendéglátás és a vagyonvédelem területen. Rendszeressé válnak a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentések és nyilvántartási kötelezettségek ellenőrzései, és a szezonális akciókban úgy, mint a Kánikula akció során is kiemelt figyelmet kap a részmunkaidő, illetve alkalmai munkavállalók foglalkoztatásának ellenőrzése.

A személyi jövedelemadó ellenőrzések során hangsúlyosabban vizsgálja majd az adóhatóság többek között a természetbeni juttatások járulékkötelezettségét. Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a minimálbér kétszeresénél kisebb járulékalap utáni járulékot fizető vállalkozások, és folytatódik az úgynevezett Tb-potyautasok vizsgálata is.