Vágólapra másolva!
Általános optimista hangulat közepette emelkedéssel zártak hétfőn a vezető New York-i tőzsdemutatók, két index is tavaly ősz óta nem látott magasságokba jutott. Hasítottaka bankpapírok, és a nyersanyagok is jelentősen drágultak.
Vágólapra másolva!

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones ipari indexe (DJIA) 1,25 százalék (114,95 pont) emelkedéssel 9286,56 ponton fejezte be a napot a New York-i tőzsdén. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,52 százalékkal (30,11 ponttal) 2008,61 pontra erősödött. Az S&P 500 index 1002,63 pontra kúszott föl.

A Nasdaq tavaly október óta először lépte át a 2000 pontos küszöböt, az S&P 500 pedig november óta először emelkedett 10 ezer pont fölé. A jó hangulatot az amerikai és a kínai feldolgozóipar kedvező adatai idézték elő, valamint az, hogy az Egyesült Államokban az idei legmagasabb szintre emelkedtek júliusban az autóeladások a roncsprémiumnak köszönhetően.

Jól szerepeltek a bankpapírok - a Wells Fargo és a Bank of America egyaránt 3,6 százalékos pluszban zárt -, elsősorban annak hatására, hogy a legnagyobb európai bank, a HSBC 3,35 milliárd dolláros negyedéves nyereségről számolt be.

A nyersanyagok is sokat drágultak: a 24 árfolyamöt összesítő GSCI index 3,9 százalékkal nőtt. A réz ára tíz hónapos csúcsra emelkedett, az olaj pedig hordónként 70 dollár fölé, ami július 1. óta nem fordult elő - emelte ki összegzésében a Bloomberg hírügynökség.

A recesszió végét - vagy legalábbis az abban való egyre erősebb bizalmat - jelzi az is, hogy "biztonsági devizának" számító dollár azóta nem volt ilyen gyenge, hogy a Lehman Brothers befektetési bank összeomlott. (A 2008. szeptember 15-én bejelentett csőd a legnagyobb volt az Egyesült Államok történetében - ettől a dátumtól számítják a jelenlegi gazdasági válság súlyosbodását.)

"Egyre több befektető bújuk elő a rejtekhelyéről, érezhetően nő a kockázatéhség" - jellemezte a helyzetet egy, a Bloombergnek nyilatkozó befektetési szakember.